Η ανθρώπινη μορφή στη μινωική θρησκεία και τελετουργία - Παστελλίδου, Αννα (2019)
Στον σύγχρονο Δυτικό Κόσμο τείνουμε να κάνουμε σαφή διαχωρισμό της θρησκείας και των τελετουργιών της από τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της κοινωνικής ζωής, κάτι που είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο. Παρόλο που είναι αρκετά δύσκολο να κατανοήσουμε την οργάνωση της μινωικής θρησκείας και τελετουργίας χωρίς τη βοήθεια γραπτών κειμένων, τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουνε έρθει στο φως μας παρέχουν αρκετά στοιχεία τόσο τη λατρεία όσο και για τις ιερές τελετουργίες και τον θρησκευτικό εξοπλισμό της μινωικής κοινωνίας, αποκαλύπτοντας μια αδιάρρηκτη σχέση ανάμεσα στη θρησκεία και όχι μόνο την καθημερινή αλλά και την πολιτική ζωή, με έναν τρόπο μοναδικό, που δεν έχει παρατηρηθεί σε κανέναν άλλο πολιτισμό της Εποχής του Χαλκού. Η μινωική θρησκεία είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή ως προς τα χαρακτηριστικά της ﮲ αρχέγονη και ανθρωποκεντρική, αλλά ταυτόχρονα φυσιολατρική και ποικιλόμορφη. Και είναι ανθρωποκεντρική, διότι η ανθρώπινη μορφή παίζει εξέχοντα ρόλο τόσο στην τελετουργία όσο και στη λατρεία των θεών. Για το λόγο αυτό, η μελέτη αυτής της πτυχής του πολιτισμού εμφανίζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφού αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι του και το κλειδί για την βαθύτερη κατανόησή του. Η παρούσα εργασία αφορά το ρόλο της ανθρώπινης μορφής στη Μινωική θρησκεία. Για την καλύτερη κατανόηση του θέματος έγινε διαχωρισμός των τοιχογραφιών που περιλαμβάνουν ανθρώπινες μορφές και στη συνέχεια των ανθρώπινων ειδωλίων, ενώ το τελευταίο κεφάλαιο αφορά τις επιρροές που δέχτηκε ο Μινωικός Πολιτισμός από τις περιοχές της Εγγύς Ανατολής και της Αιγύπτου και τέλος ακολουθεί η άντληση συμπερασμάτων όπως προέκυψαν από αυτή τη μελέτη. Η εργασία στο τέλος εμπλουτίζεται με εικόνες τόσο των τοιχογραφιών που έχουν σχολιαστεί, όσο και των ειδωλίων.