Oργάνωση και διοίκηση πωλήσεων και μαρκετινγ αντιπροσώπου στη βιομηχανική αγορά - Τσιρώνη, Χρυσούλα (2019)
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να αποτυπωθεί η σημαντικότητα του marketing και των πωλήσεων, αναφορικά με την ικανοποίηση του τελικού πελάτη. Οι εταιρίες οφείλουν να αντιληφθούν ότι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα μπορεί να επιτευχθεί μονάχα όταν οι σχέσεις της εταιρίας με τους πελάτες βρίσκονται σε άριστο επίπεδο. Οι δραστηριότητες του τμήματος marketing και πωλήσεων επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργία της επιχείρησης και δύναται να διαμορφώνουν σε σημαντικό βαθμό το πελατολόγιο της, το οποίο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της επιτυχίας της. Μέσω της παράθεσης των σημαντικών στοιχείων από τις πωλήσεις και το marketing, η εργασία καταλήγει στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζεται η δομή των σχέσεων της εταιρίας, τόσο με τους πελάτες όσο και με το δίκτυο διανομής της. Η δουλειά του εμπορικού αντιπροσώπου είναι ταυτόχρονα πολύ απαιτητική αλλά και πού ιδιαίτερη. Ουσιαστικά είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης ώστε τα προϊόντα να φτάσουν επιτυχώς στον καταναλωτή. Βασικά, ας σκεφτούμε πόσο κόπο κάνουν οι εταιρίες να φτιάξουν προϊόντα ώστε να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των καταναλωτών. Κάνουν έρευνες για τα προϊόντα αυτά έπειτα σπαταλούν πολλές χιλιάδες ευρώ για να τα διαφημίσουν και πληρώνουν πολλά χρήματα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που συμβάλουν ώστε το προϊόν να είναι έτοιμο προς κατανάλωση. Και όλα αυτά γίνονται ώστε ένας εμπορικός αντιπρόσωπος και κατά συνέπεια οι εργαζόμενοι του οι πωλητές να μπορούν να έχουν μια καλή συνεργασίας με τα καταστήματα ώστε να μπορεί να γίνει άμεσα η τοποθέτηση των προϊόντων στα καταστήματα αυτά. Ώστε όταν ο καταναλωτής που έχει δει το προϊόν αυτό στις διαφημίσεις για παράδειγμα και το αναζητήσει να μπορεί να το βρεί στα ράφια του καταστήματος της γειτονιάς του γιατί σε κάθε άλλη περίπτωση χάνονται οι προσπάθειες της εταιρίας για να μπορέσει να εδραιώσει ένα νέο προϊόν στην τοπική αγορά. Συμπερασματικά, το επάγγελμα του εμπορικού αντιπροσώπου είναι πολύ πιο σημαντικό από ότι φαίνεται. Η ευκολία του ότι η τοπική αγορά που δραστηριοποιείτε κάποιος αντιπρόσωπος είναι ναι μεν μικρότερη και πιο εύκολα προσβάσιμη αλλά αυτό την κάνει και πιο ιδιάζουσα.