Αξιολόγηση ποιότητας χαρτοφυλακίου των εταιρειών - Μαυράκης, Aλέξανδρος (2019)
Περίληψη Η ανάλυση επιχειρήσεων μέσω οικονομικών στοιχείων αποτελεί καθιερωμένο στοιχείο αναφοράς για το εύρος των πληροφοριών που περιέχει. Οι λογιστικές ή χρηματοοικονομικές καταστάσεις παρέχουν πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν τους ενδιαφερόμενους για τις επιχειρηματικές μονάδες να λάβουν τις σωστές αποφάσεις. Αποτελούν , ως εκ τούτου , σημαντική πηγή πληροφοριών , ώστε να προγραμματίζεται η μελλοντική τους δράση, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα, να εκτιμώνται σωστά και να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι κίνδυνοι που τις απειλούν, παράλληλα δε να αξιοποιούνται οι ευκαιρίες που πηγάζουν από το ευρύτερο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον. Είναι αναγκαία, επομένως, η διαρκής και συστηματική καταγραφή, παρατήρηση, ταξινόμηση, αξιολόγηση και αξιοποίηση των κάθε φορά διαθέσιμων δεδομένων, τα οποία εκφράζονται συνηθέστερα ως πιθανότητές κατανομές και σπανιότερα ως μονοσήμαντα μεγέθη. Η πραγματική εικόνα μιας επιχείρησης , δίνεται σε συνδυασμό και με άλλες συμπληρωματικές πληροφορίες που περιλαμβάνονται στους ετήσιους απολογισμούς που καταρτίζουν οι επιχειρήσεις , καθώς και σε άλλα εξωλογιστικά δεδομένα. Η χρήση δε δεδομένων όπως η αποτίμηση μετοχών ή αριθμοδεικτών αποτελεί μια από τις πλέον διαδεδομένες και δυναμικές μεθόδους χρηματοοικονομικής ανάλυσης . Οι εκάστοτε μέθοδοι ανάλυσης μιας επιχείρησης σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας συμπληρώνονται με την χρησιμοποίηση των ανάλογων δεικτών , οι οποίοι βοηθούν στην ερμηνεία των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων. Το παρών πόνημα προσπαθεί να δώσει μια εικόνα συγκεκριμένων επιχειρήσεων μέσω της ανάλυσης αυτών των στοιχείων στην προσπάθεια να γίνει άμεσα αντιληπτή η πραγματική αξία και η σπουδαιότητα των απολύτων μεγεθών που καθορίζουν την εικόνα μιας επιχείρησης.