Απόψεις των εκπαιδευτικών αναφορικά με τη διαδικασία επιλογής διευθυντών σχολείων με έμφαση στο νομοθετικό της πλαίσιο - Μπέζας, Ευάγγελος (2019)
Ο ρόλος του διευθυντή της σχολικής μονάδας είναι καθοριστικός για το παραγόμενο σχολικό αποτέλεσμα. Η κρισιμότητα του ρόλου του έγκειται στο γεγονός ότι όλη η εκπαιδευτική προσπάθεια λαμβάνει σάρκα και οστά στο επίπεδο της σχολικής μονάδας και αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της εκπλήρωσης των εκπαιδευτικών στόχων. Σε αυτό το πλαίσιο η θέση του αναδεικνύεται πολύπλοκη, καθώς από τη μια είναι ο διοικητικός υπάλληλος των εκπαιδευτικών και από την άλλη ο σχολικός ηγέτης και παιδαγωγός. Επιτακτική, λοιπόν, είναι η ανάγκη για την επιλογή των καταλληλότερων και των ικανότερων διευθυντών των σχολικών μονάδων, οι οποίοι θα διοικήσουν αποτελεσματικά τη σχολική μονάδα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν γιατί η διαδικασία επιλογής των διευθυντών των σχολικών μονάδων είναι ένα θέμα που απασχολεί την εκπαιδευτική κοινότητα. Πρόσφατα η διαδικασία επιλογής επήλθε πάλι στην επικαιρότητα με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου αλλά και τις δικαστικές διενέξεις οι οποίες οδήγησαν στην ακύρωση του Ν4327/2015 από το Σ.Τ.Ε , την ψήφιση του Ν.4473/2017 αλλά και την σύντομη αντικατάσταση του από νέο νόμο ο οποίος θα αλλάξει όλες τις δομές της εκπαίδευσης. Η επιλογή του διευθυντή αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις, καθώς από αυτή την επιλογή εξαρτάται η αποτελεσματικότητα της σχολικής μονάδας. Ο στόχος της συγκεκριμένης εργασίας είναι να διερευνήσει τις απόψεις των εκπαιδευτικών αναφορικά με τη διαδικασία επιλογής διευθυντών σχολείων με έμφαση στο νομοθετικό της πλαίσιο και επικεντρώνεται στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην διοικητική περιοχή Β΄ Αθηνών. Η εργασία δομείται σε δύο μέρη, όπου στο πρώτο μέρος επιχειρείται θεωρητική διερεύνηση της θεματικής «Διευθυντής στο σχολείο», ενώ στο δεύτερο μέρος παρατίθεται η έρευνα, η οποία διεξήχθη σε μια προσπάθεια εμπειρικής διερεύνησης του ζητήματος. Το συγκεκριμένο θέμα κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, διότι αφορά την ποιότητα διεύθυνσης των δημόσιων σχολείων και τα αποτελέσματά της έχουν στόχο βοηθήσουν στην επιλογή των καταλληλότερων διευθυντικών στελεχών.