Η περιβαλλοντική διαχείριση ξενοδοχείων: οι περιπτώσεις των πόλεων της Θεσσαλονίκης και της Μυτιλήνης - Τσιπούρη, Δέσποινα (2019)
Αυτή η εργασία μελετά την στάση των ξενοδοχείων ως προς το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, εστιάζει στην περιβαλλοντική διαχείριση καταλυμάτων της Θεσσαλονίκης και της Μυτιλήνης συμπεριλαμβανομένων της πολιτικής που ακολουθούν, τα περιβαλλοντικά εργαλεία και τις τακτικές ως προς τους βασικούς τομείς μιας τουριστικής μονάδας : το νερό, τα απόβλητα και την ενέργεια. Αρχικά, θα παρουσιαστεί η θεωρητική πλευρά του τουρισμού, παραθέτoντας αρχικά τον ορισμό του και αναλύoντας τη σημασία του κλάδου αυτού για την οικονομία μιας χώρας. Ακόμα, θα παρουσιαστούν τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα του τουρισμού ως προς την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία. Άλλα θέματα στα οποία θα γίνει αναφορά είναι η κατάσταση του τουρισμού σε παγκόσμια κλίμακα καθώς και στο χώρο της Ελλάδας καθώς και κάποια στοιχεία για τον βιώσιμο τουρισμό. Τέλος, θα γίνει παράθεση πιο εξειδικευμένων τουριστικών θεμάτων που συσχετίζονται με το περιβάλλον, τα λεγόμενα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, τα θετικά και τα αρνητικά της εφαρμογής ενός τέτοιου συστήματος για ένα ξενοδοχείο καθώς και το στάδιο επίτευξης περιβαλλοντικών πρακτικών από καταλύματα της χώρας μας. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει το πρακτικό κομμάτι της εργασίας στο οποίο παραθέτονται στοιχεία σχετικά με το τρόπο διεξαγωγής της έρευνας και των χαρακτηριστικών των δειγμάτων. Ύστερα από αυτό, ακολουθεί η ανάπτυξη των σημείων του ερωτηματολογίου, η στατιστική τους ανάλυση τα αποτελέσματα της έρευνας και τα συμπεράσματα που δημιουργήθηκαν