Συγχωνεύσεις στη ναυτιλία τακτικών γραμμών 2010-2017 - Μπαβέν, Μυρτώ (2019)
Η ναυτιλία υπήρξε σημαντική ανθρώπινη δραστηριότητα σε όλη την ιστορία, ιδιαίτερα όπου η ευημερία εξαρτιόταν κυρίως από το διεθνές και διαπεριφερειακό εμπόριο.Με την έναρξη της οικονομικής κρίσης , η ναυτιλία τακτικών γραμμών έχει υποστεί διάφορες αλλαγές. Μια βασική αλλαγή είναι η εμφάνιση συγχωνέυσευων μεταξέ μικρών εταιρείων με μεγαλύτερες προκειμένου να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στην υπάρχουσα κατάσταση . Η χρονική περίοδος 2010-2017 ήταν μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους για την ναυτιλία τακτικών γραμμών. Η παρακάτω εργασία αναλύει το επίπεδο των ναύλων το εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο ανταγωνισμός, η ζήτηση, η φύση των φορτίων, το κόστος μεταφοράς, ο προορισμός των εμπορευμάτων, ειδικές συνθήκες μεταφοράς, ειδικές συμφωνίες μεταξύ των συμβαλλόμενων, κλπ. Επιπλέον έχει μελετηθεί το ιστορικό των βασικότερων συγχωνεύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μετά την κρίση του 2008 και συγκεκριμένα από το 2010 και μετά. Επιπρόσθετα για την απόκτηση ακριβέστερης εικόνας των εξελίξεων οι δείκτες έχουν μελετηθεί σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στις τιμές του πετρελαίου, παράγοντας σημαντικός για την διαμόρφωση του κόστους και κατ’ επέκτασης των τιμών. Η μελέτη των προαναφερθέντων έχει πραγματοποιηθεί με την διαγραμματική παρουσίαση των τιμών (δεικτών και πετρελαίου) το διάστημα πριν και μετά τις συγχωνεύσεις.