Ο ρόλος των φεστιβάλ/ event στην τουριστική ανάπτυξη ενός τόπου: η περίπτωση του εθίμου του «Ρουκετοπόλεμου» στο νησί της Χίου - Φύκαρη, Αθηνά (2019)
Ο τουρισμός και ο πολιτισμός είναι δυο έννοιες αλληλένδετες. Ο πολιτιστικός τουρισμός συνιστά την «κατανάλωση» μιας ευρείας γκάμας πολιτιστικών προϊό-ντων που προσφέρονται σε έναν τόπο. Αποτελεί μια εξειδικευμένη δραστηριότη-τα, μέρος της οποίας , θεωρούνται τα έθιμα και οι εκδηλώσεις/ φεστιβάλ ενός τόπου προορισμού.( Τσάρτας, Σταυρινούδης κ.α. ,2010) Ειδικότερα, η παρούσα εργασία αναλύει μία εκ των πολλών, ειδική και εναλ-λακτική μορφή τουρισμού, τον φεστιβαλικό τουρισμό - τουρισμό εκδηλώσεων. Τα πολιτιστικά φεστιβάλ θα λέγαμε ότι φαντάζουν πανταχού παρόντα στις σύγ-χρονες κοινωνίες, καθώς συμπληρώνουν το κοινωνικό ημερολόγιο και την πολι-τιστική ατζέντα με μια τεράστια ποικιλία γεγονότων, συμβάντων και θεαμάτων. Η πρωταρχική, όμως, ανάγκη των φεστιβάλ, για συλλογική δημιουργία και εορτα-σμό, παραμένει διαχρονική και άσβεστη. Εντείνεται μάλιστα, καθώς οι άνθρωποι αναζητούν διεξόδους από το άγχος της καθημερινότητας αλλά και τρόπους εκτό-νωσης των αρνητικών συναισθημάτων και σκέψεων που αυτή προκαλεί. Η διάρθρωση της παρούσας εργασίας αναπτύσσεται σε δύο βασικά μέρη, στο πρώτο μέρος αναπτύσσεται το θεωρητικό πλαίσιο του φεστιβαλικού τουρισμού, η εξέλιξη των φεστιβάλ, η συμβολή των φεστιβάλ στον πολιτισμό και στον του-ρισμό και του ρόλου που διαδραματίζει στην τουριστική ανάπτυξη ενός τόπου. Ενώ στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της ερευνάς που έγινε για την παρούσα διπλωματική. Η ερευνά επεκτείνεται στο έθιμο του «ρουκετο-πόλεμου» στο νησί της Χίου που πραγματοποιείται το Μεγάλο Σάββατο στο Βροντάδο Στα πλαίσια αυτής ερωτήθηκαν τουρίστες Έλληνες και ξένοι που επι-σκέφθηκαν το νησί της Χίου κατά τη περίοδο του εθίμου. Η ερευνά στηρίχτηκε στο κατά ποσό τα φεστιβάλ συμβάλουν στην τουριστική ανάπτυξη ενός τόπου. Επίσης ποσό σημαντικά κρίνουν οι τουρίστες τα ήθη και τα έθιμα μιας περιοχής.