Σχεδιασμός τουριστικής ανάπτυξης: οι ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού στην πόλη της Καβάλας - Χρυσάφη, Κωνσταντίνα (2019)
Στόχος και μέθοδος: Ο κυριότερος στόχος της συγκεκριμένης έρευνας είναι να διερευνήσει την τουριστική ανάπτυξη στην πόλη της Καβάλας και να δει κατά πόσο είναι ικανοποιημένες οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι τουριστικοί οργανισμοί της πόλης της Καβάλας από τις τουριστικές υπηρεσίες που παρέχουν. Υλικό και δείγμα: Για να πραγματοποιηθεί η έρευνα αυτή χρησιμοποιήθηκε ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο δημιουργήθηκε με βάση τη βιβλιογραφική ανασκόπηση. Το ερωτηματολόγιο χωρίζεται στα δημογραφικά στοιχεία των ερωτώμενων που ήταν υπάλληλοι ή ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων και στις ερωτήσεις που σχετίζονται τον σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης του νομού Καβάλας και περιέχει 20 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και τύπου Likert. Τα ερωτηματολόγια απαντήθηκαν από εργαζόμενους των επιχειρήσεων και των οργανισμών αυτών. Συνολικά απαντήθηκαν 100 (Ν=100) ερωτηματολόγια, 98 από ιδιωτικές επιχειρήσεις και 2 από δημόσιες υπηρεσίες (δήμος και περιφέρεια). Αποτελέσματα: Πάνω από τους μισές επιχειρήσεις- υπηρεσίες θεωρούν ότι οι τουρίστες είναι αρκετά ικανοποιημένοι από την παραμονή τους στην Καβάλα και ότι την επιλέγουν κυρίως για τις φυσικές ομορφιές της. Επίσης, πάνω από τις μισές επιχειρήσεις- υπηρεσίες θεωρούν ότι είναι αρκετά ικανοποιημένες από την προσέλευση τουριστών στην Καβάλα αλλά το 40% αυτών δηλώνουν ότι είναι λίγο ικανοποιημένοι από την προβολή που γίνετε για την Καβάλα ως τουριστικός προορισμός. Συμπεράσματα: Η Καβάλα θα πρέπει να προβληθεί περισσότερο ως τουριστικός προορισμός και να αναδείξει τις φυσικές ομορφιές της στους τουρίστες με τη βοήθεια των διαφόρων μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μέσα από τουριστικά γραφεία. Για να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες θα πρέπει να αναδείξει εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο θεματικός, ο θαλάσσιος και ο θρησκευτικός τουρισμός και να βελτιώσει τα αδύνατα σημεία της που είναι οι δημόσιες υποδομές και υπηρεσίες.