Η συμβολή ενός εκπαιδευτικού υλικού με τη χρήση προσομοιώσεων στην ποιότητα των εξηγήσεων των μαθητών του δημοτικού σχολείου για τα ηλεκτρικά κυκλώματα - Τζικούλη, Αργυρία (2019)
Η συγκρότηση εξηγήσεων από τους μαθητές αποτελεί ουσιώδη στόχο της εκπαίδευσής τους στις Φυσικές Επιστήμες. Αν και έχει αναγνωριστεί η σπουδαιότητα της ανάπτυξης της ικανότητας των μαθητών να συγκροτούν τεκμηριωμένες εξηγήσεις, η έρευνα πάνω σε αυτό το πεδίο είναι ιδιαίτερα περιορισμένη. Η παρούσα εργασία αποτελεί μια μελέτη περίπτωσης και αποσκοπεί στη διερεύνηση της συμβολής μιας διδακτικής παρέμβασης για τα ηλεκτρικά κυκλώματα στην εξέλιξη της ποιότητας των γραπτών εξηγήσεων των μαθητών της Ε’ τάξης του δημοτικού σχολείου. Συγκροτήθηκε διδακτικό υλικό το οποίο βασίστηκε στην εποικοδομητική προσέγγιση για τη μάθηση και τη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών με τη χρήση εκπαιδευτικού λογισμικού. Το διδακτικό υλικό εφαρμόστηκε σε μαθητές της Ε΄ τάξης ενός δημοτικού σχολείου της Καλύμνου. Τα δεδομένα της έρευνας αποτέλεσαν οι γραπτές απαντήσεις των μαθητών κατά τη διάρκεια της διδακτικής παρέμβασης. Η αξιολόγηση των μαθησιακών αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε με ένα εργαλείο αξιολόγησης των εξηγήσεων των μαθητών που εξετάζει τη δομή, το περιεχόμενο και τα γλωσσικά χαρακτηριστικά των συστατικών στοιχείων της εξήγησης (ισχυρισμός, αποδεικτικά στοιχεία, συλλογισμός, αντίκρουση). Η ανάλυση των δεδομένων επέτρεψε τη μελέτη της εξέλιξης της ποιότητας των εξηγήσεων των μαθητών για τα ηλεκτρικά κυκλώματα σε όλη τη διάρκεια της διδακτικής παρέμβασης και των διαφοροποιήσεων στην ποιότητα των εξηγήσεών τους στην αρχή και στο τέλος της διδακτικής παρέμβασης. Οι μαθητές, παρά τις διαφοροποιήσεις που εντοπίστηκαν, βελτίωσαν την ποιότητα των εξηγήσεών τους. Συνεπώς, η βελτίωση της ποιότητας των εξηγήσεων των μαθητών για τα ηλεκτρικά κυκλώματα μέσω της διδακτικής παρέμβασης που εφαρμόστηκε αναδείχθηκε εφικτή.