Μία παιδαγωγική πρόταση διαθεματικής προσέγγισης της ανακύκλωσης στο δημοτικό σχολείο - Μπαμπάλης, Δημήτριος (2019)
Στην παρούσα εργασία μελετάται η περιβαλλοντική εκπαίδευση και η συμβολή της στην ανάπτυξη της διαθεματικότητας - διεπιστημονικότητας στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Παρουσιάζονται συνοπτικά η ιστορία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, το αντικείμενό της και η εφαρμογή της στο πλαίσιο του σχολείου. Επιπλέον, η παρούσα εργασία πραγματεύεται τον διαθεματικό – διεπιστημονικό τρόπος προσέγγισης της γνώσης και μέσα από τη διερεύνηση του αντικειμένου της γνώσης καθώς και την αντιμετώπισή του με κριτική σκέψη, τρόπους που εφαρμόζει η περιβαλλοντική εκπαίδευση και εξασφαλίζει την ολιστική – πολύπλευρη εκπαιδευτική διαδικασία μάθησης στο δημοτικό σχολείο. Η διαθεματικότητα – διεπιστημονικότητα εφαρμόζεται συχνά μέσα από τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, για τα οποία απαιτείται η υιοθέτηση των αρχών και των πρακτικών της ομαδοσυνεργατικής και βιωματικής μεθόδου διδασκαλίας. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται ένα διαθεματικό σχέδιο εργασίας (project) με αντικείμενο την ανακύκλωση για μαθητές της Στ’ Δημοτικού, που μπορεί να υλοποιηθεί από εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.