Μαρκοβιανά μοντέλα αποφάσεων στη βέλτιστη συντήρηση συστημάτων παραγωγής - Σαμαλτάνη, Μαρία (2019)
Στη παρούσα διπλωματική εργασία μελετάμε προβλήματα σχετικά με τη βέλτιστη συντήρηση ενός συστήματος παραγωγής με κατάλληλα Μαρκοβιανά μοντέλα αποφάσεων. Στόχος μας είναι η εύρεση της πολιτικής η οποία ελαχιστοποιεί το (μακροπρόθεσμο) μέσο κόστος. Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζουμε τα βασικά στοιχεία των Μαρκοβιανών μοντέλων καθώς και μία εισαγωγή του αλγορίθμου των βέλτιστων πολιτικών που θα χρησιμοποιήσουμε και στα επόμενα κεφάλαια για την εύρεση της βέλτιστης πολικής. Στο δεύτερο κεφάλαιο μελετάμε τον βέλτιστο έλεγχο ενός συστήματος παραγωγής που διαθέτει έναν ενδιάμεσο αποθηκευτικό χώρο για τη διευκόλυνση της παραγωγικής διαδικασίας. Γίνεται η περιγραφή του μοντέλου καθώς και η μελέτη για την εύρεση της βέλτιστης πολιτικής όταν περιέχονται περίοδοι αδράνειας μετά από κάποια επισκευή. Στο τρίτο κεφάλαιο θεωρούμε ένα σύστημα παραγωγής με L αποθηκευτικούς χώρους, όπου γίνεται μελέτη του προβλήματος όταν επιδεινώνεται στοχαστικά η εγκατάσταση ή η μονάδα παραγωγής, καθώς παρατίθενται και αντίστοιχα προβλήματα. Στο τέταρτο κεφάλαιο εξετάζεται η βέλτιστη προληπτική συντήρηση ενός συστήματος με συνεχείς χρόνους επισκευής και περιόδους αδράνειας. Παρουσιάζονται δύο μοντέλα, όπου στο πρώτο μοντέλο θεωρείται ότι η εγκατάσταση, μετά την ολοκλήρωση της συντήρησής της, παραμένει σε αδράνεια έως ότου ο αποθηκευτικός χώρος εκκενωθεί, ενώ στο δεύτερο μοντέλο, θεωρείται ότι η μονάδα παραγωγής, μετά την ολοκλήρωση της συντήρησής της, παραμένει αδρανής μέχρι να γεμίσει ο αποθηκευτικός χώρος. Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο εφαρμόζουμε τον αλγόριθμο βέλτιστων πολιτικών για την εύρεση της βέλτιστης συντήρησης ενός συστήματος παραγωγής – αποθήκευσης στο πρόγραμμα Matlab.