Διοίκηση της σχολικής μονάδας από τη σκοπιά του εκπαιδευτικού: η περίπτωση του ελληνικού σχολείου στα χρόνια της οικονομικής κρίσης - Θεοδόση-Νιάκα, Σταματία-Φανή (2019)
Η διοίκηση της σχολικής μονάδας συμβάλλει κατά πολύ στην αποτελεσματικότερη και πιο ομαλή λειτουργία του σχολείου. Πρέπει η διοίκηση του σχολείου να αντιμετωπίζεται με πολύπλευρο τρόπο. Σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται η συγκεκριμένη εργασία, τονίζοντας αυτή την κατάσταση στα πλαίσια της εποχής της οικονομικής κρίσης. Στην αρχή, αποσαφηνίζονται από εννοιολογική άποψη κεντρικές ιδέες και έννοιες που συνδέονται τόσο άμεσα όσο και λιγότερο άμεσα με τον τομέα της διοίκησης μιας σχολικής μονάδας. Ακολουθεί η παράθεση των κεντρικών σημείων αναφορικά με τη δομή του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, παραθέτοντας τόσο τα καθήκοντα ενός διευθυντή που ασκεί διοικητικό έργο στο σχολείο και τα χαρακτηριστικά εκείνα που τον καθιστούν αποτελεσματικό όσο και το κομμάτι της γραφειοκρατίας. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται η συσχέτιση της διοίκησης και του διοικητικού ρόλου με την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών και την αντίστοιχη επαγγελματική τους ανάπτυξη. Έπειτα, η διοίκηση παρουσιάζεται μέσα από την πτυχή της εισαγωγής και εφαρμογής καινοτομιών, προς όφελος των μαθητών. Τέλος, αναφέρεται η σύνδεση της διοίκησης σε ένα σχολείο με ό, τι αφορά στις υποδομές και τις εγκαταστάσεις των σχολείων μέσω της ποιοτικής έρευνας που έγινε από την εκπονήτρια με την μέθοδο της ποιοτικής ανάλυσης ερωτηματολογίων.