Ανάπτυξη βάσης γεωγραφικών δεδομένων για πυρκαγιές σε αγροτικές και δασικές περιοχές του Νομού Πέλλας - Κολυβά, Ειρήνη (2019)
Στην παρούσα μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από την Πυρο-σβεστική Υπηρεσία της Πέλλας, από το 2005 μέχρι το 2014 έτσι όπως έχουν καταγραφεί από την υπηρεσία.Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι για τον Νομό Πέλλας σε αυτό το χρο-νικό διάστημα των 10 ετών προκλήθηκαν 2503 φωτιές. Οι περισσότερες πυρ-καγιές παρατηρήθηκαν κατά το έτος 2012, το οποίο είναι το τρίτο χειρότερο έτος εμφάνισης πυρκαγιάς ανάμεσα στα έτη μελέτης. Οι δυο Δήμοι που ε-πλήγησαν περισσότερο είναι ο Δ. Πέλλας και Σκύδρας. Στο σύνολο των δέκα ετών (2005- 2014) παρατηρήθηκαν πυρκαγιές καθόλα τη διάρκεια του έτους. Αξιοσημείωτο είναι να αναφερθεί ότι πυρκαγιές έχουν εμφανιστεί στις προ-στατευόμενες περιοχές. Περισσότερες πυρκαγιές παρατηρήθηκαν στις χορ-τολιβαδικές εκτάσεις και ακολουθούν οι δασικές.Η μεθοδολογία που αναπτύχθηκε και χρησιμοποιήθηκε, σε επόμενο στάδιο μπορεί να βελτιωθεί όσο αναφορά για τη συλλογή των δεδομένων η οποία μπορεί να είναι πιο ολοκληρωμένη, επίσης μπορούν να τεθούν και δια-φορετικά ερωτήματα στη Βάση Δεδομένων και να εξαχθούν διαφορετικά συ-μπεράσματα σχετικά με το τι μπορεί να γίνει για τον Νομό της Πέλλας