Διαγράμματα ελέγχου για αυτοσυσχετισμένα δεδομένα - Βογανάτσης, Ανδρέας (2019)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η περιγραφή ενός ικανοποιητικού αριθμού μεθόδων για να εξετάσουμε, χρησιμοποιώντας τις τεχνικές του Στατιστικού Ελέγχου Ποιότητας, δεδομένα στα οποία εμφανίζεται αυτοσυσχέτιση. Αρχικά θα δούμε κάποιες εισαγωγικές έννοιες για τις Χρονοσειρές και τον Στατιστικό Έλεγχο Ποιότητας, καθώς και τον τρόπο κατασκευής των EWMA, CUSUM και Shewhart διαγραμμάτων χρησιμοποιώντας τα κατάλοιπα που προκύπτουν εάν προσαρμόσουμε ένα μοντέλο χρονοσειρών στα δεδομένα. Επιπλέον εξετάζουμε την επίδραση της αυτοσυσχέτισης πάνω στα CUSUM και EWMA διαγράμματα ελέγχου. Στην συνέχεια παραθέτουμε τον τρόπο κατασκευής διαγραμμάτων τα οποία κατασκευάζονται πιο δύσκολα, αλλά έχουν καλύτερη απόδοση λόγω του τρόπου με τον οποίο λαμβάνουν υπόψη τους την αυτοσυσχέτιση στα δεδομένα. Αυτά είναι τα MCEWMA, EWMAST, ARMA και Batch Means διαγράμματα ελέγχου. Για την κατασκευή των παραδειγμάτων χρησιμοποιήθηκε η γλώσσα προγραμματισμού R.