Μέθοδοι χρονολόγησης στην αρχαιολογία: μια επιθεώρηση - Μερλή, Ασημούλα-Παναγιώτα (2019)
Στην παρούσα διπλωματική μελέτη πραγματοποιείται βιβλιογραφική ανασκόπηση στις μεθόδους χρονολόγησης που χρησιμοποιούνται στην αρχαιολογία.Αναλυτικότερα,οι μέθοδοι χρονολόγησης αποτελούν μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί διεπιστημονική συνεργασία μεταξύ διαφορετικών επιστημονικών κλάδων και εξελίσσεται συνεχώς τεχνολογικά και μεθοδολογικά.Ειδικότερα,οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται χωρίζονται σε δύο κατηγορίες ανάλογα αν είναι απόλυτη ή σχετική η χρονολόγηση που προκύπτει κι έπειτα σε επιμέρους κατηγορίες.Βασικός σκοπός του ερευνητή είναι να αναδείξει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των μεθόδων χρονολόγησης,τον απαιτούμενο χρόνο και το εύρος τους καθώς και τα εμπόδια που προκύπτουν κατά τη διαδικασία της χρονολόγησης.