Σωματική υγεία των μαθητών της τρίτης τάξης του γυμνασίου και η σχέση τους με το περιβάλλον - Παχούντης, Νικήτας (2019)
Η παρούσα εργασία αναπτύσσεται στο πλαίσιο της διατροφής, της φυσικής άσκησης και των περιβαλλοντικών συνηθειών των ανθρώπων και με συγκεκριμένο σκοπό, ο οποίος είναι η διερεύνηση της σχέσης που συνδέει τη σωματική υγεία των μαθητών και τον δείκτη μάζας σώματος, (ως συνόλου της διατροφής και της φυσικής άσκησης) στο τέλος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, σε σχέση με τις περιβαλλοντικές τους γνώσεις και συνήθειες. Η εργασία συγκεκριμένα καταγράφει τις γνώσεις-συνήθειες στις προαναφερόμενες έννοιες, εφήβων μαθητών της τρίτης τάξης του Γυμνασίου σχολείων της πόλεως της Ρόδου. Αρχικά περιγράφονται οι όροι οι σχετικοί με την σωματική υγεία, τη φυσική δραστηριότητα και άσκηση και σχετίζονται με όρους όπως περιβάλλον, φύση, περιβαλλοντική εκπαίδευση, προστασία του περιβάλλοντος, περιβάλλον και ανθρώπινη συμπεριφορά, περιβάλλον και σκόπιμη σωματική δραστηριότητα μέσα σ’ αυτό, υπαίθριες δραστηριότητες και άσκηση και έφηβοι και υπαίθριες δραστηριότητες και άσκηση. Στη συνέχεια παρουσιάζεται η μέθοδος (ερωτηματολόγιο κλειστού τύπου για την εύκολη συμπλήρωσή του από τους μαθητές, το οποίο περιελάβανε έξι (6) γενικές ερωτήσεις και είκοσι έξι (26) ειδικές), το δείγμα της έρευνας (283 μαθητές της Γ΄ Τάξης Γυμνασίου των σχολείων της πόλεως της Ρόδου), τα περιγραφικά και τα επαγωγικά αποτελέσματα, και τέλος τα συμπεράσματα και προτάσεις για περαιτέρω έρευνα. Τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την προαναφερόμενη έρευνα, δεν έδειξαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ της σωματικής υγείας των μαθητών ως συνόλου της διατροφής και της φυσικής άσκησης (δείκτης μάζας σώματος), σε σχέση με τις γνώσεις και συμπεριφορές τους για το περιβάλλον και την προστασία του.