Διδασκαλία του λεξιλογίου μιας δεύτερης/ξένης γλώσσας σε μαθητές με δυσλεξία: σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα - Χρισταντώνη, Βασιλική (2019)
Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να διερευνήσει τον τρόπο εκμάθησης του λεξιλογίου μιας δεύτερης ξένης γλώσσας σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και συγκεκριμένα σε μαθητές με δυσλεξία. Η μεθοδολογία της εργασίας στηρίχθηκε στη συλλογή δευτερογενών δεδομένων, τα οποία συνελέγηκαν μέσα από βιβλία, άρθρα σε περιοδικά, αλλά και μέσα από επίσημους διαδικτυακούς τόπους. Η εργασία συμπέρανε πως αποτελεσματικοί τρόποι εκμάθησης του λεξιλογίου μιας δεύτερης ξένης γλώσσας σε μαθητές με δυσλεξία αποτελούν η πολυαισθητηριακή μάθηση, οι χάρτες του μυαλού, η ολική αισθητηριακή-κινητική απόκριση, η μέθοδος της ανάγνωσης και η εξατομικευμένη παρέμβαση. Η πολυαισθητηριακή μάθηση περιλαμβάνει την χρήση δύο ή περισσότερων αισθήσεων μέσα από παιχνίδια ρόλων, κιναισθητικές ασκήσεις και κάρτες για την εκμάθηση λέξεων. Οι χάρτες του μυαλού βοηθούν στην απεικόνιση, τη σύνδεση, τη δομή, την ταξινόμηση των σκέψεων και των σχέσεων μεταξύ τους. Στην ολική αισθητηριακή-κινητική απόκριση, το νέο λεξιλόγιο βασίζεται στα οπτικά ερεθίσματα, τις μιμήσεις, τις χειρονομίες, την κίνηση. Η μέθοδος της ανάγνωσης καθοδηγεί τον αναγνώστη στην κατανόηση. Τέλος, στην εξατομικευμένη παρέμβαση οι μαθητές έχουν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν τις εργασίες και ανατροφοδοτούνται συνεχώς από τον εκπαιδευτικό.