Στατιστική ανάλυση σε εκλογικά αποτελέσματα - Δημητρίου, Δήμητρα (2019)
Η παρούσα εργασία αποτελεί τη μελέτη μεταξύ της εκλογικής συμπεριφοράς των ψηφοφόρων και της αντίστοιχης οικονομικής τους κατάστασης στον Ελλαδικό χώρο με το πέρασμα του χρόνου. Ως εργαλείο που να ενδυκνύει την οικονομική κατάσταση του πολίτη θεωρούμε μία σταθμισμένη μέση τιμή των αντικείμενικών αξίων και ως δειγματικό υπόβαθρο είναι η Β’ Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών. Δηλαδή σκοπός είναι να διερευνηθεί, πρώτιστα, αν η οικονομική κατάσταση (συνθήκες ζωής εν γένει) όπως αντιπροσωπεύεται από τις αντικειμενικές αξίες επηρεάζει και σε ποιο βαθμό την εκλογική συμπεριφορά των εκλογέων της Β’ Εκλογικής Περιφέρειας Αθηνών και δευτερευόντως, αν η υποτιθέμενη επίδραση αυτή παρέμεινε διαχρονικά σταθερή ή όχι. Για την διεκπεραίωση της μελέτης αυτής απαιτούνται συνδυασμένες γνώσεις πολιτικών επιστημών πολεοδομίας στατιστικής και οικονομετρίας. Όμως κατά κύριο λόγο η παρούσα εργασία επικεντρώνεται στην στατιστική και την οικονομετρία. Βάσει των ανωτέρω λοιπόν, θα λέγαμε πως στo πρώτο κεφάλαιο θα αναφερθούν κάποια στοιχεία σχετικά με το ερώτημα που απασχολεί ένα μεγάλο ποσοστό ερευνητών και είναι η σχέση μεταξύ της εκλογικής συμπεριφοράς των ψηφοφόρων και της αντίστοιχης οικονομικής τους κατάστασης και τις ευγενείς συνθήκες διαβίωσης των πολιτών. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύονται οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων με μια σύντομη ιστορική αναδρομή, στο τρίτο κεφάλαιο αναφέρονται στοιχεία της μελέτης της Β’ Εκλογικής περιφέρειας Αθηνών καθώς και η ποιοτική ανάλυση των εκλογικών αποτελεσματων και στο τέταρτο κεφάλαιο η ποσοτική ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Στο πέμπτο κεφάλαιο, αναφέρονται και αναλύονται οι στατιστικοί έλεγχοι εξειδίκευσης του υποδείγματος της εν λόγω μελέτης και το έκτο μελετα, οριοθετούνται τα υποδείγματα lin-log και πολυωνυμικής παλλινδρόμησης και αντίστοιχα στο έβδομο κεφάλαιο, οριοθετείται η μελέτη της διαχρονικής σταθερότητας των υποδειγμάτων της απλής παλλινδρόμησης. Επίσης, στο όγδοο κεφάλαιο, τα στοιχεία Μεθοδολογίας της έρευνας. Τέλος, στο έννατο κεφάλαιο, αναφέρονται σχετικά τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της παρούσης έρευνας αντίστοιχα.