Εκπαιδευτική διοίκηση και φύλο: η συμμετοχή των γυναικών στη διοίκηση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης - Ανδρέου, Γεώργιος (2019)
Στην παρούσα εργασία διερευνώνται οι απόψεις των διευθυντών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αναφορικά με την επίδραση που έχει το φύλο του διευθυντή/διευθύντριας ως ηγέτη της σχολικής μονάδας, ως προς την επίδοση των μαθητών, την εργασιακή επίδοση των εκπαιδευτικών αλλά και τη συμμετοχή των γονέων των μαθητών στα κοινά της σχολικής μονάδας. Προσεγγίζεται θεωρητικά η έννοια της ηγεσίας στο χώρο της Διοίκησης και των επιχειρήσεων-οργανισμών, δίνοντας έμφαση στη σημασία που κατέχει στο υποσύστημα της σχολικής μονάδας και πώς αυτή επιδρά στην αποτελεσματικότητα της. Ακόμη, αναλύονται τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, οι ικανότητες και οι δεξιότητες που πρέπει να κατέχει ο ηγέτης-διευθυντής/διευθύντρια, ώστε να είναι αποδοτικό το υποσύστημα της σχολικής μονάδας κ επεξηγούνται τα διάφορα στυλ άσκησης της ηγεσίας-διοίκησης σον εργασιακό τομέα και ειδικότερα στον εργασιακό χώρο του σχολείου. Τέλος, προσεγγίζεται θεωρητικά η σχέση μεταξύ φύλου και ηγεσίας –διοίκησης της εκπαίδευσης. Αναφορές γίνονται στην εκπροσώπηση και στη στελέχωση της ηγεσίας της εκπαίδευσης, από το γυναικείο φύλο και τις διακρίσεις που γίνονται εις βάρος του, εστιάζοντας στην στελέχωση των ηγετικών θέσεων, της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από το γυναικείο φύλο. Το δείγμα της παρούσας εργασίας αποτέλεσαν 50 διευθυντές (25 άντρες και 25 γυναίκες) της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Χανίων. Από την παρούσα έρευνα προκύπτει συμπερασματικά ότι η ηγεσία της σχολικής μονάδας, συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση της επίδοσης των μαθητών, της εργασιακής επίδοσης των εκπαιδευτικών αλλά και της συμμετοχής των γονέων στα κοινά της σχολικής μονάδας. Ωστόσο παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των απόψεων των αντρών διευθυντών με αυτές των γυναικών διευθυντριών. Στο κλείσιμο της εργασίας, προτείνεται η παρούσα έρευνα να εφαρμοστεί και στα υπόλοιπα μέλη τα οποία συμμετέχουν στη διαμόρφωση του σχολικού υποσυστήματος της σχολικής μονάδας, δηλαδή στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές αλλά και στους γονείς αυτών, ώστε να γίνει σύγκριση των απόψεων όλων των μελών μεταξύ τους και η έρευνα να παρουσιαστεί ολοκληρωμένα από τη σκοπιά όλων των εμπλεκόμενων μελών.