Εφαρμογή μη-καταστρεπτικών και καταστρεπτικών τεχνικών για την ανάλυση των κατασκευαστικών υλικών των φορητών εικόνων - Χαρατσής, Νικόλαος (2019)
Απώτερος σκοπός και αντικείμενο της συγκεκριμένης παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να τονίσει: Αρχικά, τα υλικά και τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται, προκειμένου να κατασκευαστούν οι φορητές εικόνες, ακολουθώντας και εφαρμόζοντας καθορισμένη σειρά σταδίων κατασκευής και προετοιμασίας τους. Κατόπιν, να αναφερθούν όλες οι καταστρεπτικές και μη-καταστρεπτικές φυσικοχημικές διαγνωστικές μέθοδοι και τεχνικές, οι οποίες εφαρμόζονται με σκοπό να αναλύσουν τα κατασκευαστικά υλικά των φορητών εικόνων, αναλύοντας και εστιάζοντας στη καθεμία ξεχωριστά μέθοδο και τεχνική ανάλυσης, αναφέροντας σχετικά παραδείγματα για καθεμία από αυτές τις τεχνικές και μεθόδους, τονίζοντας την χρησιμότητά τους πάνω σε φορητές εικόνες, αναλόγως των υλικών κατασκευής ανά περίπτωση ξεχωριστά, παραθέτοντας ταυτόχρονα και ανάλογες σχετικές εικόνες-φωτογραφίες με λεζάντες, αποσκοπώντας στη βέλτιστη κατανόηση της καθεμίας μεθόδου, αναφέροντας μια σειρά από δείγματα φορητών εικόνων, πάνω στα οποία, έχουν πραγματοποιηθεί δειγματοληψίες, ταυτοποίηση υλικών, εξέταση-εγκιβωτισμός δειγμάτων, μετρήσεις που εφαρμόζονται με διάφορες πολλαπλές φυσικοχημικές αναλυτικές μεθόδους διάγνωσης, είτε καταστρεπτικές είτε μη-καταστρεπτικές, ανιχνεύοντας διαφόρων ειδών χημικά στοιχεία ή χημικές ενώσεις σε συγκεκριμένες ποσότητες και συγκεντρώσεις πάνω στα υλικά κατασκευής φορητών θρησκευτικών έργων τέχνης, προερχόμενα από διάφορες μονές ή εκκλησίες. Στη συνέχεια, η εφαρμογή όλων αυτών των αναλυτικών μεθόδων και τεχνικών που θα παρουσιάσω πιο παρακάτω στην πορεία, καθώς και θα αναλύσω σε μετέπειτα κεφάλαια, στοχεύουν στο να μελετηθούν τα υλικά, από τα οποία, είναι κατασκευασμένες οι φορητές εικόνες, καθώς επίσης, βέβαια, να αποκαλυφθούν τυχόν φθορές, όπως χρωματικές αλλοιώσεις, απολεπίσεις, ρωγμές ξύλινου φορέα, επιζωγραφίσεις εικόνας, για ανίχνευση αρχικού σχεδίου, μεταγενέστερες επεμβάσεις πάνω στο έργο, ανίχνευση υπογραφών ζωγράφου-καλλιτέχνη ή αγιογράφου δημιουργού, εντοπισμός-διαπίστωση χρωστικών ουσιών είτε οργανικών είτε ανόργανων, ύστερα από κάποιες αρκετές επίσημες έρευνες και έγκυρες μελέτες από διάφορους ερευνητές-επιστήμονες, που πιθανότατα έχουν εκπονηθεί σε διάφορα εργαστήρια συντήρησης φορητών εικόνων σε διάφορα μουσεία, ερευνητικά κέντρα-ινστιτούτα, τεχνολογικά ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εμφανίζοντας ανάλογα αποτελέσματα, προερχόμενα από μετρήσεις με τη χρήση συγκεκριμένων φυσικοχημικών μεθόδων και τεχνικών ανάλυσης, δειγματοληψίες, ταυτοποιήσεις υλικών. Σε τελευταίο στάδιο, μετά το τέλος όλων των κεφαλαίων ανάλυσης, λαμβάνοντας υπόψη την όλη έρευνα και μελέτη που εκπόνησα κατά τη διάρκεια συγγραφής της διπλωματικής μου εργασίας, ως προς το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο επέλεξα να αναλύσω και να παρουσιάσω, θα καταλήξω ως επίλογο, τονίζοντας μερικές βασικές συμπερασματικές προτάσεις, οι οποίες θα βασίζονται πάνω στις όλες έρευνες και μελέτες που έχω πραγματοποιήσει, στηριζόμενος σε έγκυρη, σχετική και εξειδικευμένη βιβλιογραφία.