Η σημασία κι ο ρόλος του διδακτικού συμβολαίου στη διδασκαλία των μαθηματικών - Σκορδάκη, Θέμις (2019)
Η παρούσα εργασία δημιουργήθηκε στα πλαίσια της ενσωμάτωσης των Τεχνολογιών Πληροφορίας κι Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην εκπαίδευση, βασικός στόχος της οποίας είναι η εξοικείωση των μαθητών με τα τεχνολογικά μέσα κι ο υποστηρικτικός ρόλος που αυτά διαδραματίζουν σε μια διδασκαλία. Συγκεκριμένα το ενδιαφέρον της μελέτης αυτής στράφηκε στην ενσωμάτωση των ΤΠΕ αναφορικά με το γνωστικό αντικείμενο των μαθηματικών κι ιδιαίτερα της Γεωμετρίας, καθώς και τον τρόπο ρήξης του διδακτικού συμβολαίου και των ήδη διαμορφωμένων αντιλήψεων των μαθητών γύρω από συγκεκριμένα γεωμετρικά φαινόμενα κι έννοιες. Πρόκειται για μια μελέτη περίπτωσης τριών τμημάτων της Δ’ δημοτικού δύο σχολικών μονάδων του Αμαρουσίου. Η διδακτική παρέμβαση κι η ερευνά πραγματοποιήθηκαν συνολικά σε 6 διδακτικές ώρες, 2 ώρες σε κάθε σχολική τάξη,και περιελάμβανε την χορήγηση δυο διαφορετικών φύλλων εργασίας κι αξιολόγησης στους μαθητές και μια σύντομη διδασκαλία σχετική με το αντικείμενο μελέτης, τη Γεωμετρία. Η διδακτική παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε ύστερα από τη διανομή του πρώτου φύλλου αξιολόγησης, αποσκοπούσε στην ανάδειξη των σημείων που κατά την πρώτη φάση της αξιολόγησης φαίνεται να δυσκόλεψαν τους μαθητές και στις οποίες εντοπίστηκαν κάποια στοιχεία του διδακτικού συμβολαίου. Μέτα το πέρας της διδασκαλίας μοιράστηκε άλλο ένα φύλλο αξιολόγησης προκειμένου να διαπιστωθεί αν η διδακτική παρέμβαση κι η χρήση των τεχνολογικών μέσων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διδασκαλία, διαφοροποίησαν τα αποτελέσματα και τις αντιλήψεις των μαθητών γύρω από αυτό το διδακτικό πεδίο των μαθηματικών. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής αναδεικνύουν τη θετική επίδραση που έχουν οι Νέες Τεχνολογίες σε μια σύγχρονη διδασκαλία, η αξιοποίηση των οποίων μπορεί να φέρει τους μαθητές πιο κοντά στη γνώση και να τονώσει το ενδιαφέρον τους για τη μάθηση, μετατρέποντάς την σε κάτι ενδιαφέρον, προσιτό και λιγότερο μονότονο.Τέλος, αυτό που η συγκεκριμένη εργασία προσπάθησε να αναδείξει είναι αν οι αντιλήψεις των μαθητών κι η γνώση που έχουν κατακτήσει επηρεάζεται από άρρητες συμπεριφορές των εκπαιδευτικών ή από τον τρόπο διδασκαλίας. Ο δάσκαλος μερικές φορές καλλιεργεί το διδακτικό συμβόλαιο, το οποίο εμποδίζει την ορθή κατανόηση ενός διδακτικού αντικειμένου και δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις στους μαθητές. Αυτό που προσπάθησε να αναδειχθεί μέσω της έρευνας είναι αν οι Νέες Τεχνολογίες είναι ικανές να οδηγήσουν στη ρήξη του διδακτικού Συμβολαίου.