Σχολικές μονάδες ως επαγγελματικές γραφειοκρατίες: μια συστημική προσέγγιση - Ισκά, Μιχαλίτσα-Ελένη (2019)
Η γραφειοκρατική οργάνωση και λειτουργία των οργανισμών είναι ένα φαινόμενο το οποίο διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στο τομέα της διοίκησης στις σύγχρονες κοινωνίες και αποτελεί μια ορθολογική μορφή οργάνωσης των οργανισμών. H συγκεκριμένη μορφή διοίκησης δεν εντοπίζεται μόνο σε κρατικές δομές, αλλά επεκτείνεται σε αρκετούς άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής, στους οποίους ανήκει και η σχολική διοίκηση. Με βάση τον όρο «Επαγγελματική Γραφειοκρατία», το σχολείο αποτελεί έναν οργανισμό που περιλαμβάνει υψηλά εξειδικευμένους επαγγελματίες για προσωπικό οι οποίοι έχουν υπό έλεγχο την εργασία τους και λειτουργούν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο. Έπειτα, στη παρούσα εργασία γίνεται αναφορά στη Συστημική Θεωρία η οποία βασίζεται στο κοινωνικό σύστημα το οποίο έχει ως έσχατη έννοια αυτήν της επικοινωνίας. Στη παρούσα έρευνα, καταγράφονται οι απόψεις των εκπαιδευτικών που εργάζονται στις σχολικές μονάδες της Ρόδου με στόχο τον εντοπισμό και τη διερεύνηση των βασικών χαρακτηριστικών της «Επαγγελματικής Γραφειοκρατίας» και της «Συστημικής Θεωρίας» στη λειτουργία των Ελληνικών Δημοτικών σχολείων. Η ερμηνεία των δεδομένων που συλλέχθηκαν γίνεται με βάση το θεωρητικό πλαίσιο της «Συστημικής Θεωρίας» και της «Επαγγελματικής Γραφειοκρατίας» καθώς και σύμφωνα με τη λειτουργία και τη διοίκηση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.