Πολιτιστική ανάδειξη των τειχών της πόλης της Θεσσαλονίκης - Σγουρή, Ειρήνη (2019)
Η παρούσα διπλωματική εργασία με τίτλο «Πολιτιστική ανάδειξη των τειχών της πόλης της Θεσσαλονίκης» εκπονήθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εφαρμοσμένες Αρχαιολογικές Επιστήμες», του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σκοπός της εργασίας είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των τειχών της Θεσσαλονίκης μέσα από μία σειρά προτάσεων που έχουν στόχο να εντάξουν οργανικά το μνημείο στον σύγχρονο αστικό ιστό και να το καταστήσουν ως ένα λειτουργικό στοιχείο της σύγχρονης καθημερινότητας των ανθρώπων. Στόχος της εργασίας είναι να ενοποιήσει τα αποσπασματικά τμήματα των τειχών μέσα από πολιτιστικές διαδρομές, οι οποίες συνδέουν τα τείχη με άλλα μνημεία της πόλης και σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, από τη ρωμαϊκή εποχή έως τη νεώτερη και σύγχρονη ιστορία, και μέσα από επεμβατικές εργασίες του περιβάλλοντα χώρου των τειχών, οι οποίες θα ενισχύσουν την αντιληπτική συνέχεια του μνημείου. Οι προτάσεις επέμβασης περιλαμβάνουν τις απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία, τη διατήρηση και την ανάδειξη των τειχών, καθώς και για τη συνεκτική ανάπτυξή τους και την αρμονική προσαρμογή τους στη σύγχρονη ζωή.