Αξιοποίηση του διαδικτύου αντικειμένων στην εκπαίδευση STEM - Γαϊτάνης, Φώτιος; Κόσσυβας, Ιωάννης (2019)
Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία παρου σιάζει τη χρήση της τεχνολογίας του Διαδικτύου των Αντικειμένων (Internet of Things , ΙοΤ ) για την υποστήριξη της εκπαίδευσης επιστημονικών πεδίων STEM. Στόχος της είναι να διερευνήσει, σε θεωρητικό επίπεδο, τη χρήση τεχνολογιών ΙοΤ στην Δευτεροβάθμια Εκπα ίδευση σε τεχνολογικές προκλήσεις αλλά και να δημιουργήσει μια εκπαιδευτική δραστηριότητα , ώστε μετά την υλοποίησ ή της, να καταγράψει τις αντιλήψεις των μαθητών γύρω από το STEM . Για να το πετύχει αυτό , δημιουργήθηκε μια σειρά μαθημάτων με αντικείμενο την κατασκευή ενός έξυπνου σπιτιού , μέσω της χρήσης του μικροεπεξεργαστή Arduino . Τα μαθήματα είχαν συνολική διάρκεια 18 διδακτικών ωρών και πραγματοποιήθηκαν σε 4 σχολεία, 1 γυμνάσιο και 3 ΕΠΑΛ. Συμμετείχαν συνολικά 71 μαθητές, 26 από τη Γ ́ Γυμνασίου και 18 από τη Β ́ και 27 από τη Γ ́ ΕΠΑΛ. Η επίδρασ η των μαθημάτων στους μαθητές ήταν θετική, τους ενεργοποίησε και τους έκανε να αλλάξουν, σε ικανοποιητικό ποσοστό, στάση απέναντι από STEM.