Η καθημερινή ζωή των γυναικών στα Πομακοχώρια της Ξάνθης - Γκιδά, Ρεμζή (2019)
Στην παρούσα εργασία επιχειρείται να διερευνηθεί η θέση, η οποία έχει η Πομάκα γυναίκα στην πομακική κοινωνία, η καταπίεση των γυναικών αυτών και η σχέση τους με το αντίθετο φύλο. Σχετικά με τη θέση της Πομάκας γυναίκας στην κοινωνία, αυτή διαφαίνεται ως κατώτερη από τον άνδρα, χωρίς να είναι κάτι το οποίο οι ίδιες πιστεύουν. Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών δεν θεωρούν τους άνδρες ανώτερους από αυτές, αλλά υποτάσσονται σε αυτό που πιστεύει η κοινωνία, χωρίς να μπορούν να κάνουν κάτι. Σε αντίθεση με παλαιότερα, που καμία γυναίκα δεν προχωρούσε στο σχολείο, δεν εργαζόταν, ή δεν έβγαζε δίπλωμα, σήμερα παρατηρείται μια εξέλιξη σε αυτά τα πεδία, έστω και αργή. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει πως η θέση της γυναίκας αλλάζει, αλλά με νωχελικούς ρυθμούς. Παρόλα αυτά στο υποσυνείδητο της πομακικής κοινωνίας οι γυναίκες είναι πάντα κατώτερες και προορισμένες για να αναλαμβάνουν όλες τις δουλειές του σπιτιού, χωρίς καμία βοήθεια, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.Συμπερασματικά, αντιλαμβανόμαστε πως μπορεί οι άνθρωποι που ανήκουν στην πομακική κοινωνία να έχουν αλλάξει με το πέρασμα των χρόνων και η γυναίκα να κάνει μερικά βήματα μπροστά, αλλά αυτό που την κρατάει πραγματικά πίσω είναι η ίδια η κοινωνία στο σύνολο της. Η πομακική κοινωνία, αρνείται να αλλάξει, να εκσυγχρονιστεί και να δώσει χώρο στις γυναίκες, η οποίες στερούνται δικαιωμάτων. Τα παραπάνω δικαιολογούνται λόγω του γεγονότος ότι πρόκειται για μια κλειστή κοινωνία και βαθιά θρησκευόμενη. Η εκπαίδευση όμως, στην οποία επενδύουμε όλο και περισσότερο και παρατηρείται αύξηση της συμμετοχής των πομάκων γυναικών τα τελευταία χρόνια, μπορεί να λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη γι’ αυτές τις αλλαγές.