Οι εργασιακές σχέσεις στον τραπεζικό κλάδο την περίοδο της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης - Λαμπρινάκος, Παύλος; Lamprinakos, Pavlos (2019)
Στις σύγχρονες επιχειρήσεις, η αποτελεσματική διαχείριση των εργασιακών σχέσεων είναι θέμα ευαίσθητο και καθοριστικό για την πορεία τους. Για να τελεσφορήσει, όμως, προϋποθέτει την κατανόηση, μέσα από την εμπεριστατωμένη γνώση, των παραγόντων που παρεμβαίνουν και συμβάλουν στη διαμόρφωση της ροής και εξέλιξής τους. Η μελέτη των εργασιακών σχέσεων καταδεικνύει την αλληλεπίδραση ποικίλων παραγόντων οι οποίοι προέρχονται από διάφορα επιστημονικά πεδία, κυρίως της Ψυχολογίας και της Κοινωνιολογίας. Αυτό καθιστά το πεδίο στο οποίο λειτουργούν και αναφέρονται πολύπλευρο, σύνθετο και πολυδύναμο. Διερχόμενοι μία περίοδο οικονομικής ύφεσης όπου οι επιχειρηματικοί στόχοι, οι ευκαιρίες και οι δράσεις είναι συνεχώς αναπροσαρμοζόμενες, μελετήσαμε τις εργασιακές σχέσεις στην περίοδο της παρατεταμένης ύφεσης, υπό το πρίσμα δύο πλαισίων: της κουλτούρας και του κλίματος. Εστιάσαμε στον Τραπεζικό κλάδο θεωρώντας ότι είναι ο πλέον ευαίσθητος, αφού επηρεάστηκε από τα αρχικά, ήδη, στάδια της κρίσης και την παρατεταμένη οικονομική ύφεση. Επικεντρωθήκαμε σε παράγοντες που επηρεάζουν τα προαναφερθέντα πλαίσια, όπως είναι: οι προσωπικές διαστάσεις των εργαζομένων στις τράπεζες, η εργασιακή πραγματικότητα την περίοδο της παρατεταμένης ύφεσης και οι ικανότητες της ανώτατης διοίκησης. Μέσα από την ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία, μελετήσαμε θεωρίες και έρευνες αναφορικά με τους υπό εξέταση παράγοντες που επηρεάζουν τις εργασιακές σχέσεις. Στην συνέχεια, χρησιμοποιήσαμε την μέθοδο της ποσοτικής έρευνας, με χρήση ερωτηματολογίου, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα εργαζομένων του κλάδου (έρευνα ειδικού πληθυσμού). Με την χρήση ενδεδειγμένων εργαλείων μέσω στατιστικών μεθόδων προχωρήσαμε σε μετρήσεις, εξαγωγή και αποτύπωση συμπερασμάτων σχετικά με την επίδραση των εν λόγω παραγόντων στις εργασιακές σχέσεις. Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαίωσαν τις ερευνητικές μας υποθέσεις που τέθηκαν για την εξέταση των πλαισίων της κουλτούρας και του κλίματος και πως αυτά τελικά επηρεάζουν τις εργασιακές σχέσεις.