Δημογραφικά χαρακτηριστικά, παράγοντες συμπεριφοράς και ποιότητας ζωής σε δείγμα ελληνικού πληθυσμού με κοιλιοκάκη. - Γεωργίου Ευαγγελία (2019)
Η κοιλιοκάκη είναι μια ξεχωριστή νόσος του πεπτικού μας συστήματος και κατά κανόνα συναντάται κατά την ταυτόχρονη παρουσία γενετικών παραγόντων (HLA γονίδια) και περιβαλλοντικών παραγόντων (γλουτένη). Η μοναδική επιβεβαιωμένη μέθοδος θεραπείας είναι η εφαρμογή μιας Δίαιτας Ελεύθερης Γλουτένης (ΔΕΓ). Όπως είναι αναμενόμενο όμως, ποικίλοι παράγοντες επηρεάζουν την εφαρμογή μιας τέτοιας δίαιτας και κατ’ επέκταση καθορίζουν την κατάσταση της υγείας και την ποιότητα της ζωής των ασθενών με κοιλιοκάκη. Η παρούσα μελέτη εστιάζει στην καταγραφή σημαντικών παραγόντων που επηρεάζουν τις διατροφικές επιλογές και προτιμήσεις των νοσούντων. Επίσης επιχειρείται να καταγραφούν οι απόψεις για την εικόνα που έχουν οι ίδιοι οι ασθενείς σχετικά με τη σημερινή κατάσταση της υγείας τους σε σχέση με την περίοδο πριν από τη διάγνωση της νόσου. Η τάση που αναδεικνύεται είναι ότι η γεύση και το κόστος ενός προϊόντος χωρίς γλουτένη φαίνεται να αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την επιλογή του. Το σημαντικότερο όμως εύρημα της μελέτης αυτής είναι ότι τόσο η αυτοεικόνα για την κατάσταση της υγείας τους, όσο και η ίδια η ποιότητα της ζωής τους αναφέρονται να είναι πολύ αισθητά βελτιωμένες μετά τη διάγνωση της νόσου, γεγονός που ενδυναμώνει μια σειρά από αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον της καθημερινότητας των ασθενών.