Τα συμπληρώματα διατροφής και τα χαρακτηριστικά των καταναλωτών τους. - Κοντογιάννη, Μαγδαληνή (2018)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματοποιήθηκε με σκοπό την ανάλυση του όρου «συμπληρώματα διατροφής» και την καταγραφή των τυπικών γνωρισμάτων των ατόμων που τα χρησιμοποιούν. Ερέθισμα για την συγγραφή της, αποτέλεσε η αυξανόμενη τάση χρήσης συμπληρωμάτων διατροφής από όλες τις ομάδες ατόμων, ανεξαρτήτως των αναγκών τους. Η διεξαγωγή των συμπερασμάτων πραγματοποιήθηκε στην Λήμνο, με την χρήση ερωτηματολογίου σε τυχαίο δείγμα 300 ατόμων με εύρος ηλικίας 18-65 ετών. Στην συγκεκριμένη μελέτη διασαφηνίζεται ο όρος «συμπληρώματα διατροφής» και παρατίθενται τα χαρακτηριστικά του καταναλωτικού κοινού. Πιο αναλυτικά, κατονομάστηκαν οι τρόποι ταξινόμησης και οι μορφές λήψης των συμπληρωμάτων διατροφής. Επιπροσθέτως, η μελέτη αναφέρεται στην ασφαλή διάθεση και χορήγησή τους στο κοινό, στην αναγκαιότητα τους σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού καθώς και στη τοξικότητα και τις πιθανές παρενέργειές τους. Ακόμα, γίνεται αναφορά στο νομικό καθεστώς που αφορά τα συμπληρώματα διατροφής αλλά και στις διατροφικές απαιτήσεις του σύγχρονου ανθρώπου που πλέον τα καθιστούν αναγκαία στη καθημερινότητά του. Το βασικό συμπέρασμα που εξήχθη από την παρούσα μελέτη είναι πως το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων είχαν λανθασμένη άποψη για τον όρο «συμπληρώματα διατροφής». Συγκεκριμένα αρκετοί από τους ερωτηθέντες λάμβαναν συμπληρώματα διατροφής χωρίς όμως να είναι σε θέση να τα αναγνωρίζουν. Διαπιστώθηκε πως κύρια αιτία λήψης κάποιου συμπληρώματος αποτελούσε η κόπωση, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων χρησιμοποιούσε συμπληρώματα διατροφής ύστερα από προσωπική βούληση χωρίς τη συμβουλή κάποιου ιατρού ή διαιτολόγου. Πολύ σημαντικός παράγοντας στην επιλογή συμπληρώματος διατροφής είναι η τιμή του σκευάσματος καθώς και η φήμη της παρασκευάστριας εταιρείας. Τέλος, τη μεγαλύτερη κατανάλωση μεταξύ των αναφερόμενων συμπληρωμάτων διατροφής κατείχαν η βιταμίνη C, ο σίδηρος (Fe) και το ασβέστιο (Ca).