Εταιρική διακυβέρνηση & ελληνική πραγματικότητα, η συμμόρφωση των ελληνικών εισηγμένων εταιριών στο κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης όπως ορίζεται από το Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (Ε.Σ.Ε.Δ.). - Μπούσουλα, Μαρία (2018)
Η παρούσα εργασία, στην εταιρική διακυβέρνηση διακρίνεται σε δύο ενότητες. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο θεωρητικό πλαίσιο και η δεύτερη ενότητα στην εμπειρική έρευνα. Στα τρία πρώτα κεφάλαια αναλύονται, η έννοια της εταιρικής διακυβέρνησης καθώς και οι βασικές αρχές και θεωρίες, που έχουν αναπτυχθεί στη διεθνή και εγχώρια επιστημονική αρθρογραφία. Στη συνέχεια, αναλύονται τα δύο βασικότερα συστήματα εταιρικής διακυβέρνησης, που έχουν υιοθετηθεί από επιχειρήσεις, σε πολλές χώρες. Το τέταρτο κεφάλαιο, αποτελεί μια εισαγωγή για το εμπειρικό κομμάτι της εργασίας, δηλαδή για την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε και παρουσιάζεται διεξοδικά στη πέμπτη ενότητα. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται μια γενική αναφορά για την εταιρική διακυβέρνηση στην Ελλάδα και για το Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (Ε.Σ.Ε.Δ.), που αποτέλεσε το δημιουργό του κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης, στον οποίο βασίστηκε και η έρευνά μου. Τέλος στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται εκτενής αναφορά των επιχειρήσεων,που παρουσίασαν αποκλίσεις ως προς το κώδικα του Ε.Σ.Ε.Δ. και διευκρινίζονται τα αίτια αυτών.