Εναέριες χειρονομίες για πλοήγηση και επιλογή σε χάρτη με τη χρήση του Kinect - Δαλεζίου, Αικατερίνη (2018)
Με την πάροδο του χρόνου νέες τεχνολογίες αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπου και υπολογιστή αναπτύσσονται και η ανάγκη δημιουργίας αποτελεσματικών τρόπων επικοινωνίας μεταξύ τους αυξάνεται. Η συγκεκριμένη μελέτη, ασχολείται με την τεχνολογία της εναέριας αλληλεπίδρασης (mid-air interaction). Με τον όρο εναέρια αλληλεπίδραση νοείται η αλληλεπίδραση του χρήστη μέσω χειρονομιών που εκτελεί στον αέρα, χωρίς να έρχεται σε επαφή με τη διεπαφή γραφικών που βρίσκεται σε απομακρυσμένη οθόνη ή επιφάνεια προβολής. Μία διεπαφή που συναντάται συχνά, ειδικά στους δημόσιους χώρους, είναι αυτή του χάρτη. Ο χάρτης, χρησιμοποιείται από όλους και μάλιστα σχεδόν καθημερινά, κι όμως, χειρονομίες για την πλοήγηση του ακόμα δεν έχουν αναγνωριστεί ευρέως. Η μελέτη αυτή έχει σκοπό να εντοπίσει, να προτείνει και να αξιολογήσει χειρονομίες για την πλοήγηση σε χάρτη. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω (α) βιβλιογραφικής έρευνας στις μέχρι τώρα σχετικές μελέτες, (β) μελέτης εκμαίευσης που ζητά από τους χρήστες να προτείνουν χειρονομίες, (γ) υλοποίησης των κύριων εναλλακτικών χειρονομιών με επέκταση βιβλιοθήκης αναγνώρισης τους που βασίζεται στο Microsoft Kinect SDK v1.8, (δ) αξιολόγησης ευχρηστίας των εναλλακτικών χειρονομιών.