Οι εργασιακές σχέσεις στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση την περίοδο της οικονομικής ύφεσης. - Τσατσαρώνης, Μιχαήλ; Tsatsaronis, Michail (2018)
Η παρούσα εργασία ερευνά τη λειτουργία του θεσμού της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής ύφεσης, από το 2010 έως το 2018. Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας αποτελεί το κεντρικό πρόβλημα της περιόδου που διανύουμε, δημιουργώντας ένα γενικό κλίμα ανησυχίας, ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το μέλλον. Αναμφίβολα, η σημερινή κρίση πέρα από οικονομική είναι ταυτόχρονα κοινωνική, πολιτική, ανθρωπιστική και κρίση αξιών. Επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής των πολιτών και επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο σύνολο των κοινωνικών θεσμών και κατά συνέπεια στην τυπική εκπαίδευση, μιας και αυτή έχει δεχτεί πληθώρα μεταρρυθμίσεων και περικοπών στα πλαίσια της μνημονιακής πολιτικής. Ενώ η εκπαίδευση στην παρούσα συγκυρία θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως το απαραίτητο εργαλείο άμβλυνσης της παρούσας δύσκολης κατάστασης και ανάπτυξης της οικονομίας και συνεπώς η χώρα να επενδύει σ’ αυτήν και κατ’ επέκταση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, έχει παραμεληθεί σε ανησυχητικό βαθμό. Τα ερωτήματα που δημιουργούνται άμεσα είναι αφενός ποιες είναι οι επιπτώσεις της κρίσης στα σχολεία, στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και στην εκπαιδευτική διαδικασία και αφετέρου στις εργασιακές σχέσεις μεταξύ του ανθρώπινου δυναμικού σε μία σχολική μονάδα. Μέσω τις έρευνας θα διαπιστωθεί αν όντως οι εργασιακές σχέσεις έχουν αλλάξει στον εκπαιδευτικό χώρο τόσο στη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση όσο και στη Δευτεροβάθμια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Στόχος είναι ο εντοπισμός των αλλαγών εν μέσω κρίσης και πώς αυτές επηρέασαν το εργατικό δυναμικό. Η συλλογή των στοιχείων έγινε με αναζήτηση της σχετικής ελληνικής και ξένης βιβλιογραφίας, αλλά και με έρευνα σε σχολικές μονάδες για τη συγκέντρωση στοιχείων σχετικών με το θέμα μου. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή του επιβλέποντα στην εργασία μου κ. Νίκου. Κωσταντόπουλου, τόσο ως προς τις κατευθύνσεις που έδωσε, όσο και ως προς το βιβλιογραφικό υλικό που έθεσε στη διάθεσή μου και για το λόγο αυτό τον ευχαριστώ.