Διαστάσεις τοπικότητας και αειφορίας στην Κοιλάδα των Πεταλούδων: εμπειρική μελέτη σε φορείς και πολίτες - Παρασκευά, Δέσποινα (2018)
Η ορθή διαχείριση μιας προστατευόμενης περιοχής, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της, αποτελεί έναν δύσκολο στόχο τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Το εγχείρημα θεωρείται δύσκολο γιατί οι στόχοι που τίθενται είναι πολλαπλοί και σε διαφορετικούς τομείς. Η διατήρηση και η προστασία του οικοσυστήματος σε συνδυασμό με την επίδραση κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών διαδικασιών αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη σημερινή εποχή. Οι προστατευόμενες περιοχές συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη, συνεισφέρουν στην τοπική οικονομία και προσφέρουν ευκαιρίες για ψυχαγωγία, εκπαίδευση και επιστημονική έρευνα. Σ’ αυτό, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η τοπική αυτοδιοίκηση και η ενεργός εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας. Η παρούσα έρευνα αφορά τις απόψεις των πολιτών και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης για την αειφορία, την εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη και για την Κοιλάδα των Πεταλούδων. Η έρευνα υλοποιήθηκε με μεθοδολογικό εργαλείο την ημιδομημένη συνέντευξη η οποία χορηγήθηκε σε 51 άτομα στην χρονική περίοδο από τον Ιούνιο έως τις αρχές Αυγούστου του έτους 2017. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προέκυψε ότι οι κάτοικοι του νησιού της Ρόδου ενδιαφέρονται για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και ενημερωμένοι για την Κοιλάδα των Πεταλούδων. Αναγνωρίζουν τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει η ύπαρξη αυτού του σπάνιου βιότοπου σε περιβαλλοντικό, κοινωνικό, ψυχαγωγικό, εκπαιδευτικό και οικονομικό επίπεδο. Ωστόσο, δηλώνουν ότι θα ήθελαν η τοπική αυτοδιοίκηση να παράγει περισσότερο έργο σε σχέση με την Κοιλάδα, εφαρμόζοντας πιο αποτελεσματικά μέτρα και πρακτικές για την προστασία της και για την περαιτέρω ανάπτυξη και ανάδειξη της.