Η συμβολή της Δια Βίου Μάθησης στη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής των γυναικών: θεωρητικό πλαίσιο και ανασκόπηση βιβλιογραφίας - Γωγάκη, Ανδρονίκη (2018)
Η παρούσα εργασία μελετά τη συμβολή της Δια Βίου Μάθησης στη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής των γυναικών. Σκοπός της είναι η ανάδειξη της συμβολής της Δια Βίου Μάθησης στη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής των γυναικών μέσα από τη μελέτη επιμορφωτικών προγραμμάτων, τα οποία υλοποιήθηκαν με την μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Η έρευνα διενεργήθηκε κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2017, έχοντας ως κύριο μεθοδολογικό εργαλείο την ημιδομημένη συνέντευξη. Από τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, προκύπτει ότι είναι σημαντική η συμβολή της Δια Βίου Μάθησης στη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Οι επιμορφούμενες γυναίκες του δείγματος συμμετείχαν σε ποικίλα επιμορφωτικά προγράμματα, με προτεραιότητα επιλογής αυτά που προσφέρονται με την εξ αποστάσεως μέθοδο. Τα κριτήρια συμμετοχής στο επιμορφωτικό πρόγραμμα που συμμετείχαν διέφεραν αρκετά με κοινό σημείο τη μέθοδο προσφοράς και τη μετέπειτα αξιοποίησή του. Επίσης, οι αρχικές προσδοκίες τους ήταν ποικίλες, με κυριότερες εξ αυτών την απόκτηση νέων γνώσεων και τη βελτίωση των ικανοτήτων τους. Μάλιστα, όλες υποστήριξαν ότι οι προσδοκίες τους έχουν εκπληρωθεί. Οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά την παρακολούθηση ενός επιμορφωτικού προγράμματος, αν και εξ αποστάσεως, ήταν αρκετές, με βασική την έλλειψη χρόνου εξαιτίας του ρόλου τους. Παρόλα αυτά τόνισαν ότι τις αντιμετώπισαν με επιτυχία. Τονίζουν διαφοροποιήσεις ως προς τους άντρες συμμετέχοντες σ’ ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα και τις γυναίκες, και δήλωσαν ότι τους στήριξε το οικογενειακό τους περιβάλλον για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Αναφέρουν επίσης, ότι το πρόγραμμα τους βοήθησε σε όλους τους τομείς, όμως εστιάζουν στην αδιαφορία της Πολιτείας.