Ψηφιακά εργαλεία διδασκαλίας και εκμάθησης της ιερογλυφικής γραφής - Γεωργίου, Δημήτρης (2018)
Κανένας πολιτισμός δεν έχει αφήσει τόσο σημαντικά και εντυπωσιακά ίχνη από το παρελθόν όσο ο αιγυπτιακός. Από τα πιο σημαντικά ίχνη του φαραωνικού πολιτισμού είναι η ιερογλυφική γραφή, η ιερή γραφή της Αρχαίας Αιγύπτου. Σκαλισμένη στην πέτρα των μνημείων, ζωγραφισμένη στους τοίχους των τάφων, γραμμένη με μελάνι σε παπύρους, η γραφή αυτή έχει διαποτίσει τον αιγυπτιακό πολιτισμό και χαρακτήρισε τον κόσμο των Φαραώ μέχρι την τελευταία του πνοή. Η αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών επιτεύχθηκε από τον Γάλλο αιγυπτιολόγο Ζαν Φρανσουά Σαμπολιόν. Το κλειδί για την κατανόηση των ιερογλυφικών ήταν η συνειδητοποίηση ότι αυτό το σύστημα γραφής, αν και έμοιαζε με ιδεογραφική γραφή, δεν ήταν έτσι, αφού κάθε σύμβολο δεν αντιστοιχούσε σε ολόκληρη λέξη. Σε αυτό τον βοήθησε η Στήλη της Ροζέτας, μια επιγραφή από την Πτολεμαϊκή Περίοδο που ανακαλύφθηκε στην ομώνυμη πόλη κατά την εκστρατεία του Ναπολέοντα το 1789. Η Στήλη της Ροζέτας είναι γραμμένη σε τρία συστήματα γραφής και δυο γλώσσες, στα ιερογλυφικά, στην δημοτική αιγυπτιακή γραφή και στην ελληνική γλώσσα. Η μεταπτυχιακή μου εργασία παρουσιάζει ένα εργαλείο καταγραφής ιερογλυφικών και εκμάθησης του εκπληκτικού αυτού τρόπου γραφής. Αποτελεί ένα εργαλείο ψηφιοποίησης της ιερογλυφικής γραφής με έναν τρόπο που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ στο παρελθόν. Το εργαλείο αυτό είναι η συνέχεια παλαιότερων εργαλείων που όμως δεν είχαν την προοπτική να εξελιχθούν και να ολοκληρωθούν λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες μεθόδους ψηφιοποίησης και των σύγχρονων αναγκών σε μια εποχή που η ψηφιοποίηση συνεχώς μεταλλάσσεται και έχει μπει διαδραστικά στον σύγχρονο τρόπο ζωής.