Εισαγωγή καινοτομιών στην ελληνική εκπαίδευση: o ρόλος της σχολικής ηγεσίας και του μάνατζμεντ - Μπάρλα, Αντωνία (2018)
Τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας, λόγω του διαρκώς μεταβαλλόμενου τρόπου ζωής της κοινωνίας, γίνεται μια προσπάθεια εφαρμογής καινοτόμων δράσεων στις σχολικές μονάδες. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η ανάδειξη της σημασίας της εισαγωγής καινοτομιών στο ελληνικό σχολείο. Παράλληλα διερευνώνται οι παράγοντες που επηρεάζουν την εφαρμογή καινοτομιών. Έχει διαπιστωθεί μέσα από πληθώρα ερευνών πόσο σημαντική είναι η εισαγωγή καινοτομιών στις σχολικές μονάδες και πόσο σημαντικό και κομβικό ρόλο διαδραματίζει η σχολική ηγεσία στην υλοποίηση τους. Η σχολική ηγεσία με τη συμπεριφορά, την προνοητικότητα, την εργατικότητα και τη στάση της, αλλά κυρίως με την επικοινωνιακή ικανότητα που διαθέτει στο να αναπτύσσει υγιείς σχέσεις με τα υπόλοιπα μέλη της σχολικής κοινότητας (δάσκαλοι, γονείς, μαθητές κ.α.), διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον για την υλοποίηση ή μη των καινοτόμων δράσεων. Είναι αρκετή μόνο η καλή διάθεση της σχολικής ηγεσίας στο να εφαρμοστούν καινοτομίες; Ποιος άλλος ευθύνεται και διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην υλοποίηση τους; Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να διαθέτει ο ηγέτης για να προωθεί τις καινοτομίες στη σχολική μονάδα; Τι εμποδίζει τους/τις εκπαιδευτικούς στο να τις εφαρμόσουν; Ποια είναι η άποψη των εκπαιδευτικών, των γονέων, των σχολικών συμβούλων και των τοπικών φορέων για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ένας ηγέτης στην προώθηση καινοτομιών; Στην παρούσα εργασία, μέσω της διεξαχθείσας έρευνας, γίνεται προσπάθεια να απαντηθούν τα ανωτέρα ερωτήματα, ενώ, τέλος, βασικός στόχος αυτής, είναι η συστημική προσέγγιση του θέματος των καινοτόμων δράσεων, με δεδομένο ότι η σχολική μονάδα βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με δυναμικά συστήματα. Ταυτόχρονα, γίνεται η παρουσίαση και η σύγκριση δυο όμορων σχολικών μονάδων με στόχο να φανεί η διαφοροποίηση των απόψεων των μελών τους σχετικά με την εφαρμογή και υλοποίηση των καινοτόμων δράσεων.