Στάσεις και αντιλήψεις εκπαιδευτών ενηλίκων ως προς τη χρήση των νέων τεχνολογιών στη μη τυπική εκπαίδευση - Κόνσουλας, Γεώργιος (2018)
Σκοπός της εκπόνησης της παρούσας εργασίας ήταν η διερεύνηση των στάσεων και αντιλήψεων των εκπαιδευτών ενηλίκων της μη τυπικής εκπαίδευσης ως προς τη χρήση των νέων τεχνολογιών στη μη τυπική εκπαίδευση. Για τη μέτρηση αυτών των στάσεων και των αντιλήψεων των εκπαιδευτών ενηλίκων χρησιμοποιήθηκε ως ερευνητικό εργαλείο ερωτηματολόγιο το οποίο βασίζεται στην Ελληνική Κλίμακα για τις Στάσεις Απέναντι στους Υπολογιστές (Ε.Κ.Σ.Υ.) και στην Ελληνική Κλίμακα Αυτεπάρκειας στην Χρήση Υπολογιστή (Ε.Κ.Α.Χ.Υ.). Στην έρευνα συμμετείχαν 102 εκπαιδευτές ενηλίκων της μη τυπικής εκπαίδευσης από τους Νομούς Δράμας και Καβάλας, διαφόρων ειδικοτήτων, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ως εκπαιδευτές ενηλίκων σε δομές μη τυπικής εκπαίδευσης ενηλίκων όπως Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.), Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) και ιδιωτικά Κολλέγια. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η πλειονότητα των εκπαιδευτών ενηλίκων οι οποίοι συμμετείχαν στη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου έχουν θετικές στάσεις σχετικά με το ρόλο και τη χρήση των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η παραγοντική ανάλυση ανέδειξε διαφορές στις στάσεις και στις αντιλήψεις τους ανάλογα με το φύλο, τα έτη χρήσης νέων τεχνολογιών και το βαθμό αυτεπάρκειας. Επιπλέον, ανέδειξε μια σειρά παραμέτρων οι οποίες καθιστούν τους εκπαιδευτικούς επιφυλακτικούς ή αρνητικούς σχετικά με την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία.