Η συμπεριφορά του τραπεζικού πελάτη στις υπηρεσίες της ηλεκτρονικής τραπεζικής - Γουργουλέτη, Φωτεινή (2018)
Η ηλεκτρονική τραπεζική, και ιδιαίτερα το Internet Banking, έχουν πολλά οφέλη τόσο για τα σύγχρονα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους καταναλωτές, όσο και για την οικονομία σε ευρύτερο επίπεδο. Ωστόσο, παρά τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρονικών συναλλαγών, οι σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι οι καταναλωτές διατηρούν επιφυλακτική στάση απέναντί τους. Οι λόγοι αφορούν κυρίως σε ζητήματα ασφάλειας, ποιότητας και ποικιλίας υπηρεσιών, αλλά σχετίζονται και με εγγενή χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των πελατών, όπως για παράδειγμα την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να παρουσιαστούν οι διάφορες τεχνολογικές εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα. Πρόκειται για μια μετάβαση από τη παραδοσιακή μορφή του τραπεζικού συστήματος στην νέα ψηφιακή εποχή. Στόχος είναι μέσω της παρουσίασης αυτών των τεχνολογικών υπηρεσιών να καταγραφεί και να αναλυθεί η γενικότερη συμπεριφορά του τραπεζικού πελάτη σε αυτές τις αλλαγές και εξελίξεις. Τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου τραπεζικού πελάτη των τραπεζών διαμορφώνονται βάσει κοινωνικών, πολιτιστικών, προσωπικών και ψυχολογικών παραγόντων. Για παράδειγμα, η άνοδος του βιοτικού επιπέδου, η ευρεία πρόσβαση στις ανώτερες βαθμίδες εκπαίδευσης, η εξέλιξη της παραδοσιακής μορφής της οικογένειας σε νέα σχήματα, η απρόσκοπτη διοχέτευση πληροφοριών για τη λειτουργία της αγοράς και των προϊόντων της επηρεάζουν σημαντικά τη συμπεριφορά του σύγχρονου πελάτη, καθιστώντας τον πιο υπεύθυνο και συνειδητοποιημένο για τις επιλογές του, απαιτητικό, ευαίσθητο στο κόστος, λιγότερο αφοσιωμένο, περισσότερο επιφυλακτικό και απρόθυμο να συγχωρήσει αν μείνει ανικανοποίητος από την προσφερόμενη υπηρεσία.