Η σχέση μητέρας-κόρης σε ελληνικά εφηβικά μυθιστορήματα - Σωπασή, Μαγδαληνή (2018)
Ο σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι η ανάδειξη της σχέσης μητέρας – κόρης μετά από ένα διαζύγιο, που τις φέρνει αντιμέτωπες με νέες καταστάσεις και συναισθήματα. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα μυθιστορήματα της σύγχρονης ελληνικής εφηβικής λογοτεχνίας. Συγκεκριμένα, για τη μελέτη επιλέχθηκαν τα μυθιστορήματα της Αλεξάνδρας Μητσιάλη Να με αντέχεις, της Κατερίνας Μουρίκη Ερωτευμένη Μαργαρίτα, της Μαρίας Κοκκίνου Λίγο πριν τα 18 και της Κωστούλας Τωμαδάκη Κλεμμένες Καρδιές. Η εργασία χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος γίνεται αναφορά στο θεωρητικό πλαίσιο, τους στόχους και τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε. Ιδιαίτερα, γίνεται μια προσπάθεια διερεύνησης των συνεπειών του διαζυγίου στη σχέση μεταξύ των μελών της οικογένειας, εστιάζοντας στο γυναικείο φύλο. Σχετικά με αυτό ακολουθείται η θεωρητική προσέγγιση της Trites, ώστε να αναδειχθούν η σπουδαιότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Επίσης, παρουσιάζεται το διαζύγιο ως κοινωνικό πρόβλημα και ο τρόπος με τον οποίο το διαχειρίζονται οι Έλληνες συγγραφείς. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται τα ευρήματα της ανάλυσης που σημειώθηκε στα τέσσερα μυθιστορήματα με βάση το θεωρητικό πλαίσιο, και εξετάζονται παράλληλα οι συγκρούσεις των ηρώων, η σύγκριση των μυθιστορημάτων και η τυπολογία των χαρακτήρων. Στο τέλος της παρούσας διπλωματικής εργασίας συνοψίζονται τα συμπεράσματα στα οποία καταλήξαμε.