Η επίπτωση της κρίσης στις ελληνικές εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο Αθηνών ανά κλάδο - Αδάμης, Ελευθέριος-Πάρις (2018)
Είναι γεγονός, ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και κυρίως η κρίση χρέους που ακολούθησε ανέκοψαν την ανοδική πορεία της Ελληνικής οικονομίας που είχε ξεκινήσει από την είσοδο της χώρας μας στην ζώνη του Ευρώ. Παρόλο που ο αντίκτυπος της κρίσης του 2008, αναφορικά με την ελληνική οικονομία δεν ήταν τόσο ισχυρός, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι, η κρίση χρέους επέφερε δυσμενείς επιπτώσεις, τόσο για τις ελληνικές επιχειρήσεις, όσο και για τους καταναλωτές, με την μείωση της κερδοφορίας, αλλά και του διαθέσιμου εισοδήματος αντίστοιχα, να είναι τεράστια. Στα πλαίσια της παρούσας εργασίας, εξετάσαμε τις επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς και της κρίσης του 2008, σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων, κατασκευών, αλλά και της φαρμακοβιομηχανίας, ενώ οι παρατηρήσεις μας κάλυψαν την περίοδο από το έτος 2008 μέχρι και το 2015. Ειδικότερα, η διερεύνηση των ανωτέρω πραγματοποιήθηκε με την μέθοδο των αριθμοδεικτών, ενώ παράλληλα επιχειρήσαμε να εντοπίσουμε τους παράγοντες που επηρέασαν τις αποδόσεις των μετοχών για το ίδιο δείγμα επιχειρήσεων.