Διαχείριση κινδύνου στο τραπεζικό τομέα - Μάγγου, Μανωλία Ειρήνη (2018)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματεύεται τη Διαχείριση Κινδύνων στον τραπεζικό τομέα. Αρχικά, γίνεται μια εισαγωγή στην έννοια του χρήματος, καθώς και στην έννοια λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Στο δεύτερο κεφάλαιο δίνεται ο ορισμός του κινδύνου και γίνεται αναφορά στα είδη των κινδύνων και συγκεκριμένα στους χρηματοοικονομικούς κινδύνους. Γίνεται λόγος για τη διαχείριση των κινδύνων και ακριβέστερα για τη διαχείριση των από τα τραπεζικά ιδρύματα, τη σημασία μέτρησής τους, τις αιτίες που κατέστησαν τη διαχείρισή τους σημαντική καθώς και τα γενικότερα στάδια διαχείρισής τους. Ακολουθεί λεπτομερής αναφορά στους σημαντικότερους τραπεζικούς κινδύνους, δηλαδή δίνεται ο ορισμός τους και οι κύριες συνιστώσες τους. Στο επόμενο κεφάλαιο αναλύεται η διαχείριση του κάθε τραπεζικού κινδύνου, τα μοντέλα μέτρησής τους, οι μηχανισμοί άμυνάς τους και γενικότερα οι τεχνικές διαχείρισής τους. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται τα κανονιστικά πλαίσια της Βασιλείας Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, όπως αυτά έχουν θεσπιστεί από την επιτροπή της Βασιλείας για την εποπτεία των τραπεζών και τη διαχείριση των υφιστάμενων και δυνητικών κινδύνων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πιστωτικοί οργανισμοί. Στο τέλος της πτυχιακής εργασίας δίνονται τα βασικά συμπεράσματα από την εκπόνησή της.