Στρατηγικά ναυτικά περάσματα: Οι διώρυγες του Σουέζ και του Παναμά - Μαθιούδης, Εμμανουήλ (2018)
Το θέμα της πτυχιακής εργασίας αφορά τη σημασία στρατηγικών ναυτικών περασμάτων. Ανάμεσα στα δεκάδες εμπορικά περάσματα ανά τον κόσμο μερικά ξεχωρίζουν λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και των τεράστιων όγκων φορτίων που διέρχονται από αυτά καθημερινά. Ένα από τα ερεθίσματα για την διεξαγωγή της έρευνας για την πραγματοποίηση της εργασίας είναι η εξαιρετική σπουδαιότητα των στενών της Δανίας καθώς αποτελούσαν πέρασμα από τη βαλτική στη βόρεια θάλασσα για εμπορικούς και πολεμικούς στόλους. Επίσης κατά τον 16ο και 17ο αιώνα η Δανία εισέπραττε μεγάλα ποσά διοδίων ( και μπορούσε να αρνηθεί την είσοδο σε όποιους δεν πλήρωναν) που αντιστοιχούσαν μέχρι και τα 2/3 των εσόδων της. Το εμπόριο σε αυτή την περιοχή ήταν πολύ σημαντικό κυρίως για την επάρκεια σε σιτηρά της Ευρώπης. Επομένως η ανάλυση της εργασίας θα κινηθεί σε δυο κυρίως άξονες: τα οφέλη που απολαμβάνει η χώρα (ή χώρες) που έχει τον έλεγχο του περάσματος καθώς και τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει πιθανό κλείσιμο του για ναυσιπλοΐα. Οι επιπτώσεις αυτές είναι τόσο οικονομικής φύσεως , εφόσον δημιουργούν πλήγμα στο παγκόσμιο εμπόριο και τις ροές εμπορευμάτων , αλλά και στρατιωτικής ,αφού πιθανόν αποτελούν σημεία βαρύτητας για πολλές χώρες και μπορούν να αλλάξουν τις γεωπολιτικές ισορροπίες σε μία περιοχή. Τα σημαντικότερα περάσματα που συνδυάζουν τα παραπάνω κριτήρια είναι οι διώρυγες του Σουέζ και του Παναμά, τα στενά του Βοσπόρου-Δαρδανελλίων, τα στενά του Ορμούζ ,τα στενά της μαλάκκα, του Γιβραλτάρ κλπ