Ανάλυση κόστους διαχείρισης υδατικών πόρων σε αστικό περιβάλλον - Λέκκας, Απόστολος (2018)
Στη μελέτη αυτή παρουσιάζονται οι τρεις συνιστώσες του κόστους χρήσης υδατικών πόρων (περιβαλλοντικό, κόστος φυσικού πόρου, χρηματοοικονομικό) και γίνεται εκτίμηση του χρηματοοικονομικού κόστους χρήσεων ύδατος, στην περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Για την εκτίμηση αναπτύσσεται μια υπερβατική λογαριθμική (Translog) συνάρτηση κόστους. Αναλύονται τα αποτελέσματα της διαδικασίας εκτίμησης και γίνονται υποθέσεις για την ελαχιστοποίηση του κόστους παραγωγής ύδατος. Στη συνέχεια προσομοιώνεται το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης με τη χρήση του λογισμικού Aquacycle και εξετάζονται εναλλακτικοί τρόποι διαχείρισης με γνώμονα την εξοικονόμηση των υδατικών πόρων. Από τα αποτελέσματα της ανάλυσης προκύπτει, ότι η συλλογή και χρήση ομβρίων υδάτων για τις καθημερινές δραστηριότητες θα ελάττωνε σε μεγάλο βαθμό την ποσότητα ύδατος που καταναλώνεται από το δίκτυο ύδρευσης και θα συντελούσε στη μείωση του συνολικού κόστους παραγωγής.