Η διάλυση πλοίων - Πάτραλη, Εμμανουέλα (2018)
Ο σκοπός της εργασίας είναι η ανάλυση της αγοράς διάλυσης των πλοίων. Αρχικά, αναλύονται οι συνθήκες με τις οποίες πραγματοποιείται η διαδικασία σε μεγάλα, παγκόσμια, κέντρα διάλυσης και παρουσιάζονται στατιστικά στοιχεία. Επιπρόσθετα, το θεσμικό πλαίσιο που τη διέπει και κατά πόσο αυτό ακολουθείται. Γίνεται επίσης μία περιγραφή των βημάτων της γενικής διαδικασίας διάλυσης του πλοίου και της αποδοχής του από τα διαλυτήρια. Τέλος γίνεται μια ανάλυση της σχέσης της ναυτιλιακής αγοράς με την αγορά ανακύκλωσης πλοίων. Στο πρώτο κεφάλαιο περιγράφονται οι συνθήκες που επικρατούν στα μεγαλύτερα κέντρα διάλυσης (Μπαγκλαντές, Ινδία, Πακιστάν, Κίνα και Τουρκία) σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε χώρας. Επιπλέον, παρουσιάζονται ορισμένα στατιστικά στοιχεία της αγοράς διάλυσης πλοίων. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναφέρονται οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς κανονισμοί που είναι απαραίτητο να τηρούνται και αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και των εργαζομένων είτε από κακές συνθήκες εργασίας είτε από επικίνδυνα και τοξικά υλικά που περιέχουν τα τμήματα του πλοίου. Το τρίτο κεφάλαιο αναλύει την διαδικασία διάλυσης ενός πλοίου. Παρουσιάζονται τα στάδια προετοιμασίας για την διάλυση, ξεκινώντας από την απομάκρυνση επικίνδυνων υλικών, βαφών και καυσίμων, και γίνεται αναφορά στις συχνότερες μεθόδους και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται. Έπειτα, στο επόμενο κεφάλαιο γίνεται η περιγραφή της διαδικασίας εισόδου και αποδοχής του πλοίου από τα διαλυτήρια. Η περιγραφή ξεκινά από την επιστολή ετοιμότητας του πλοίου που προορίζεται για διάλυση και συνεχίζεται με τον έλεγχό του στην αρχή οπτικά και αργότερα πιο αναλυτικά για εκρηκτικά, αμίαντο, ατομική ενέργεια ή ραδιενέργεια. Έπειτα ακολουθεί η επιθεώρηση των απαραίτητων εγγράφων του πλοίου και η αποδοχή του από τις αρχές και το διαλυτήριο. Το πέμπτο κεφάλαιο έχει ως αντικείμενο ανάλυσης την σχέση της ναυτιλιακής αγοράς με την αγορά ανακύκλωσης πλοίων. Κατά πόσο, δηλαδή, οι συνθήκες που επικρατούν στην πρώτη επηρεάζουν χαρακτηριστικά της δεύτερης όπως οι ναυλοδείκτες.