Σχεδίαση φωτιστικού από τσιμέντο - Γωνιάδου, Ευδοξία (2018)
Το τσιμέντο είναι ένα υλικό σύγχρονο το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον στις κατασκευές. Μέσω της λογικής του DIY και λόγω των απεριόριστων δυνατοτήτων που προσφέρει, η χρήση του έχει επεκταθεί και σε έπιπλα και παντός είδους αξεσουάρ διακόσμησης, όπως είναι τα φωτιστικά. Ο αντικειμενικός σκοπός της εν λόγω διπλωματικής εργασίας είναι να σχεδιαστεί ένα φωτιστικό με βασικό υλικό το τσιμέντο, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις τεχνολογίες και τεχνικές φωτισμού, όσο και την τεχνολογία του ίδιου του υλικού, να καταγραφούν όλα τα στάδια που απαιτούνται, από την έρευνα μέχρι και την υλοποίηση και να προταθεί ένα τελικό προϊόν. Παρακάτω ακολουθεί ανάλυση όλων των στοιχείων που θα ληφθούν υπόψη κατά τον σχεδιασμό. Στο κεφάλαιο ι γίνεται εισαγωγή στη θεματική της διπλωματικής εργασίας και μελετώνται όλες οι συνθετικές αρχές που θα διέπουν το υπό σχεδίαση σύστημα, αλλά και οι κατευθυντήριες γραμμές που θα ακολουθηθούν. Στο κεφάλαιο ιι αναλύεται η τεχνολογία του υλικού (τσιμέντο) προσπαθώντας να δοθεί απάντηση στο τι είναι, τι κάνει, τι εκφράζει και τι εκμαιεύει βάσει της material driven προσέγγισης. Στο κεφάλαιο ιιι μελετάται και αναλύεται η υπάρχουσα τεχνολογία φωτισμού, ενώ στο κεφάλαιο ιv αναλύονται τα ανταγωνιστικά συστήματα. Στο κεφάλαιο v, γίνεται προσπάθεια εφαρμογής της έρευνας στην πράξη προτείνοντας τρία concept και επιλέγοντας το τελικό που αναλύεται εκτενέστερα.