Διαχείριση γνώσης στο δημόσιο τομέα. Αναγκαιότητα ή πολυτέλεια; Η συμβολή του Knowledge Management, στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Η περίπτωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου - Σταμπέλος, Ξενοφών (2018)
Η Διαχείριση γνώσης αποτελεί στρατηγικό εργαλείο για κάθε οργανισμό. Τα οφέλη από τη διαχείριση της γνώσης σχετίζονται με την αύξηση της απόδοσης, της παραγωγικότητας, της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, της μείωσης του κόστους και του χρόνου για τη λήψη αποτελεσματικών αποφάσεων και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα δομημένο ερωτηματολόγιο. Μετά από τη στατιστική επεξεργασία των απόψεών τους διαπιστώνεται ότι η εφαρμογή της Διαχείριση γνώσης αποτελεί πρόκληση για την Περιφέρεια. Bελτιώνοντας τις διαδικασίες, τον τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλάζοντας την κουλτούρα του οργανισμού του και αξιοποιώντας την γνώση των υπαλλήλων η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα δημιουργηθεί Δημόσια αξία. Η Διαχείριση της γνώσης είναι «αναγκαιότητα» και όχι «πολυτέλεια» για την Περιφέρεια.