Εκτίμηση σχετικής αφθονίας των κύρια αλιευόμενων ειδών γύρω από το νησί της Λέσβου - Σακαβάρα, Αθανασία (2018)
Η αξιολόγηση των αλιευτικών αποθεμάτων μέσω της επεξεργασίας δεδομένων εξαρτημένων από την αλιεία, έχει αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο για την βιώσιμη διαχείριση των αλιευτικών πόρων (Alheit and Pitcher, 2012). Στην παρούσα έρευνα γίνεται εκτίμηση της σχετικής αφθονίας, των κύριων αλιευόμενων ειδών, μέσω της επεξεργασίας αλιευτικών δεδομένων. Σαν δείκτης σχετικής αφθονίας ορίστηκε η παραγωγή ανά μονάδα αλιευτικής προσπάθειας (Catch Per Unit Effort, CPUE). Περιοχή μελέτης αποτελεί η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή γύρω από το νησί της Λέσβου. Στην οποία έγινε διαχωρισμός σε τρεις περιοχές με βάση τα κύρια αλιευτικά πεδία και ο καταμερισμός των δεδομένων σε αυτά βασίστηκε στο λιμάνι εκφόρτωσης της κάθε παρατήρησης. Στην μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από τα αλιευτικά εργαλεία γρι-γρι και μηχανότρατα. Για την επεξεργασία των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν Γενικευμένα Αθροιστικά Μοντέλα, με σκοπό να “αφαιρεθεί” η επίδραση διαφόρων παραμέτρων από το CPUE. Οι παράγοντες που εξετάστηκαν αφορούν τόσο χαρακτηριστικά του σκάφους όσο και της αλιευτικής δραστηριότητας και τα μοντέλα δημιουργήθηκαν με βάση το νεπέριο λογάριθμο του CPUE καθώς τα αρχικά δεδομένα παρουσίαζαν υψηλή μεταβλητότητα με αρκετές ακραίες τιμές. Aπό την επεξεργασία προέκυψαν 4 κύρια είδη για την ανατολική περιοχή, 1 για την νότια και 7 για την δυτική.