Τα κοινωνικά αίτια που οδηγούν στην προβληματική πληθυσμιακή αναλογία ανδρών γυναικών: συγκριτική μελέτη της Κίνας, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας - Μακρέλλη, Πελαγία (2018)
Κατά τον Amartya Sen, στον πληθυσμό ορισμένων χωρών παρατηρείται το φαινόμενο να «λείπει» μεγάλος αριθμός γυναικών. Αυτό δεν οφείλεται στην βιολογία όπως υποστηρίζουν μερικοί ερευνητές, αλλά σε κοινωνικά αίτια. Είναι η ανθρώπινη δράση και επιλογή που οδηγεί σε χαμηλά ποσοστά επιβίωσης των κοριτσιών μετά την γέννησή τους. Ιδιαίτερα σε πατριαρχικές κοινωνίες, οι οικογένειες προσπαθούν να αποκτήσουν γιό με κάθε τρόπο και κακομεταχειρίζονται τις κόρες ή δεν τους καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες έτσι ώστε πολλές να πεθαίνουν. Αλλά και πριν την γέννηση υπάρχει δυσαναλογία, καθώς οι γονείς επιλέγουν να τερματίσουν την εγκυμοσύνη αν το παιδί που κυοφορείται αναγνωριστεί μέσω του υπέρηχου ότι είναι κορίτσι. Με αυτό τον τρόπο οι οικογένειες έχουν την ευκαιρία να προσπαθήσουν ξανά για αγόρι σε μια μελλοντική εγκυμοσύνη. Βέβαια, καθώς τα αίτια της δυσαναλογίας είναι κοινωνικά, αυτό σημαίνει ότι με την αλλαγή των κοινωνικών νορμών, η αναλογία ανδρών γυναικών μπορεί να βελτιωθεί. Αυτό συνέβη στην Νότια Κορέα, όπου η αναλογία ήταν προβληματική, κυρίως στην δεκαετία του 1990, αλλά πλέον έχει βελτιωθεί. Αντίθετα, στην Κίνα, η δυσαναλογία έχει επιδεινωθεί, κυρίως εξαιτίας της πολιτικής περιορισμού του μεγέθους της οικογενείας. Από την άλλη, η Ιαπωνία δεν αντιμετώπισε σχεδόν ποτέ προβλήματα στην αναλογία των φύλων στον πληθυσμό της, καθώς τα ποσοστά της κινούνται κοντά στα ευρωπαϊκά επίπεδα. Έτσι η σύγκριση των τριών αυτών χωρών που μοιράζονται κοινές δομές κοινωνικής και συγγενικής οργάνωσης, δείχνει τα αίτιας της δυσαναλογίας αλλά και τους τρόπους βελτίωσης της.