Συμβολή στη μελέτη της παράκτιας ζώνης Σιγρίου Λέσβου: ψηφιακή αποτύπωση μνημείων και νομοθεσίας - προτάσεις ανάπτυξης δραστηριοτήτων - Ασλανίδου, Μαρία (2018)
Στόχος της παρούσας εργασίας υπήρξε η αποτύπωση με ψηφιακά μέσα των μνημείων και θέσεων ειδικού ενδιαφέροντος και του σχετικού καθεστώτος προστασίας της παράκτιας προστατευόμενης περιοχής του Σιγρίου Λέσβου καθώς και η πρόταση ανάπτυξης δραστηριοτήτων στο θαλάσσιο χώρο της περιοχής μελέτης. Για τις ανάγκες της εργασίας και προκειμένου να συγκεντρωθούν τα δεδομένα αξιοποιήθηκαν πληροφορίες από το διαδίκτυο, έγινε βιβλιογραφική έρευνα και πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες επισκέψεις στην περιοχή μελέτης. Στη συνέχεια, τα μνημεία ταξινομήθηκαν σε τρεις κατηγορίες: α) πολιτιστικά μνημεία, β) γεωλογικά μνημεία και γ) θέσεις οικολογικού ενδιαφέροντος. Με βάση αυτή την ταξινόμηση διερευνήθηκε το ισχύον καθεστώς προστασίας. Ακολούθως, τα μνημεία - θέσεις και των τριών κατηγοριών απεικονίστηκαν σε Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (ΓΣΠ), όπου δημιουργήθηκαν, στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν περιβάλλοντες χώροι προστασίας περιμετρικά των μνημείων, και οι σχετικές ζώνες. Δημιουργήθηκε περιγραφική πληροφορία, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία σχετικά με το καθεστώς προστασίας. Ως αποτέλεσμα παρήχθησαν οι ανάλογοι επιμέρους χάρτες αλλά και ένας συγκεντρωτικός χάρτης, όπου απεικονίζεται το σύνολο των προστατευόμενων μνημείων και θέσεων. Ακόμη, για την Νησιώπη ελέγχθηκε ως αξιόπιστη η δυνατότητα μετρήσεων σε ορθοφωτοχάρτη με κριτήριο τις ήδη γνωστές από τη βιβλιογραφία διαστάσεις ενός πολιτιστικού μνημείου (παλαιοχριστιανική βασιλική Μεγαλονησίου). Επιπλέον, προχωρήσαμε σε προτάσεις επικαιροποίησης των κηρύξεων συγκεκριμένων μνημείων, ανάπτυξης δραστηριοτήτων στο θαλάσσιο χώρο και τέλος σε σχολιασμό της αναγκαιότητας κατασκευής του σχεδιαζόμενου νέου λιμένα Σιγρίου. Συμπεράναμε ότι η νομοθεσία χρήζει αναβάθμισης και προσθηκών, υπάρχει η αναγκαιότητα ίδρυσης ανεξάρτητου φορέα διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής (τουλάχιστον για την περιοχή Natura 2000), περαιτέρω αρχαιολογικής διερεύνησης ενώ παράλληλα η περιοχή μελέτης διαθέτει όλα τα εχέγγυα για τη βιώσιμη ανάπτυξή της. Τέλος, προβήκαμε σε κριτική σχετικά με τις διαδικασίες εφαρμογής μεθόδων σύγχρονων τεχνολογιών σε έρευνες πολιτιστικού περιεχομένου.