Η εικονογραφία του άρματος στο Αιγαίο κατά την Ύστερη Εποχή Χαλκού: χρήση και συμβολισμός - Παππά, Βασιλική (2018)
Κατά τη διάρκεια της 2ης χιλιετίας π.Χ. κάνει την εμφάνισή του στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολή το άρμα. Πρόκειται για ένα ελαφρύ, δίτροχο, συνήθως ιππήλατο όχημα, το οποίο αποτέλεσε σήμα κατατεθέν των σημαντικότερων βασιλείων των περιοχών αυτών, καθ’ όλη τη διάρκεια της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (1650-1050 π.Χ.). Το άρμα είναι εκείνο το όχημα που πιστώνεται με μία επανάσταση σε ό,τι αφορά όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, η οποία σχετίζεται με τον πόλεμο, το κυνήγι και τις μετακινήσεις ευρύτερα. Το βασικότερο στοιχείο του είναι πως συνδέθηκε άμεσα με την προβολή κύρους και δύναμης των ατόμων που το είχαν στην κατοχή τους, του βασιλιά ή άρχοντα κατά περίπτωση, αλλά και των ανώτερων κοινωνικά ομάδων. Καθ’ όλη την Ύστερη Εποχή του Χαλκού το άρμα μεταβλήθηκε τόσο κατασκευαστικά, όσο και λειτουργικά, ως άμεσο αποτέλεσμα των κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών, της εκάστοτε περιοχής και περιόδου. Σκοπός της εργασίας αυτής είναι αφενός να συζητηθεί η λειτουργία του και η εικονογραφία του οχήματος στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο και αφετέρου να παρουσιασθεί το εικονογραφικό του πρόγραμμα στον αιγαιακό χώρο συγκεκριμένα, με σκοπό να γίνει κατανοητός ο λειτουργικός του ρόλος-σκοπός, τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική Ελλάδα. Η παρούσα εργασία είναι δομημένη σε τρία κυρίως κεφάλαια ώστε να παρουσιασθεί η προέλευση του άρματος και το πέρασμά του στον αιγαιακό κόσμο, σε συνδυασμό με το εικονογραφικό πρόγραμμα, όπως αυτό παρουσιάζεται στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο, εστιάζοντας στο Αιγαίο. Έτσι στο πρώτο κεφάλαιο θα γίνει λόγος για την εξημέρωση του αλόγου και την εισαγωγή του στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστούν οι απαρχές του άρματος στα σημαντικότερα βασίλεια της ευρύτερης περιοχής. Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο κεφάλαιο θα συζητηθούν αναλυτικά οι απαρχές του άρματος στον αιγαιακό χώρο, καθώς και οι κατασκευαστικοί τύποι στους οποίους αυτό διακρίνεται. Παράλληλα, θα δοθούν συνοπτικά οι κατηγορίες στις οποίες απαντά το εικονογραφικό θέμα του άρματος κατά την ΥΕΧ. Στο τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο θα παρουσιασθεί αναλυτικά η εικονογραφία του αιγαιακού άρματος, με την ένταξή της σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: πόλεμος, κυνήγι και τελετουργίες ευρύτερα. Η κατηγοριοποίηση αυτή πραγματοποιείται με βάση τον κατάλογο αντικειμένων, στον οποίο περιλαμβάνεται η πλειοψηφία των αιγαιακών αντικειμένων, που σχετίζονται με το θέμα του άρματος και δίνεται στο τέλος της εργασίας.