How close to being "Green" are the Greek Universities - Papaioannidou, Dimitra; Sardi, Chrysoula; Παπαϊωαννίδου, Δήμητρα; Σάρδη, Χρυσούλα (2018)
Το αντικείμενο της παρούσας έρευνας πραγματεύεται το κατά πόσο εφαρμόζεται Πολιτική Αειφόρου Ανάπτυξης στα Πανεπιστήμια της Ελλάδας. Αρχικά μελετάτε κατά πόσον η υπάρχουσα διοικητική δομή των ΑΕΙ ενεργοποιεί το αίσθημα ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον. Παράλληλα, κατά πόσο η εκπαιδευτική διαδικασία των Ιδρυμάτων διέπεται από του κανόνες της ορθής πολιτικής ώστε να διασφαλίζεται η αειφόρος ανάπτυξη. Τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα οφείλουν να λειτουργούν πρωτοποριακά, εφαρμόζοντας πολιτικές με βάση την έννοια της Αειφόρου Ανάπτυξης. Στόχος των ΑΕΙ επιβάλλεται να είναι να παροτρύνει τις νεότερες γενιές όχι μόνο στην απόκτηση γνώσεων για το περιβάλλον, αλλά και στην κατάκτηση ικανοτήτων και δεξιοτήτων που θα προετοιμάσουν κριτικά σκεπτόμενους πολίτες, θέτοντας τους εαυτούς τους ως επιλυτές των προβλημάτων μέσω της ενεργούς συμμετοχής στη λήψη περιβαλλοντικών αποφάσεων. Υπάρχει έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το πώς το κάθε θεσμικό όργανο καθορίζει την αειφόρο ανάπτυξη και πως η σχετική πολιτική ενσωματώνεται στο εκάστοτε ίδρυμα. Σύμφωνα με τη συμβατική ορολογία, ο τίτλος "πράσινο" περιορίζεται μόνο στο περιβάλλον, ενώ η έννοια της αειφόρου ανάπτυξης συμπεριλαμβάνει περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικο-πολιτικές πτυχές. Αυτή η έρευνα επικεντρώνεται στα Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι «πράσινα» τα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας μας, διαπιστώνεται ότι σε ορισμένα ΑΕΙ, πραγματοποιούνται αξιέπαινες προσπάθειες τροποποίησης δομών και ένταξης δράσεων, που προάγουν την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης. Παρόλα αυτά, η εφαρμογή μιας οργανωμένης πολιτικής για την αειφόρο ανάπτυξη απέχει αρκετά από την υλοποίησή της.